Amersfoort

Selecteer Pagina

Humanistische lezing over gevluchte personen bij Café Vrijdenken op Vrijdag

Humanistische lezing over gevluchte personen bij Café Vrijdenken op Vrijdag

Samara Doole via Unsplash

AMERSFOORT – Deze week in Café Vrijdenken op Vrijdag, een initiatief vanuit het Humanistisch Verbond en Humanitas Eemland waarbij vrije denkers elkaar iedere eerste vrijdagochtend van de maand ontmoeten voor een bijeenkomst waarin zij samen filosoferen, houdt schrijfster Heleen van den Berg een lezing over haar boek ‘Gevluchte vrienden’, waar zij in een collectie opgeschreven herinneringen in dagboek format verhalen deelt over haar interacties met gevluchte personen.  

Plant frequenties

Het is de eerste editie van dit maandelijkse evenement op de nieuwe locatie, namelijk wijkcentrum Het Klokhuis. Iedereen groet elkaar kort, bijna iedereen is al bekend met het concept. Men geniet van een warme kop koffie of thee voordat Van den Berg haar lezing opent met een rustgevende melodie op basis van de frequenties van een plant. De aanwezigen blijken niet bekend te zijn met dit concept en kijken vol bewondering naar het apparaatje. Vanaf het begin is het duidelijk dat de denkers zich open maar ook kritisch opstellen; zij bevragen alles wat hen onbekend is en delen hun gevoel daarbij.

Outside the box

Van den Berg toont een jeugdfoto aan de aanwezigen; het is een foto waarin zij als baby een poging doet uit haar baby box te klimmen. Ze gebruikt dit als voorbeeld voor haar manier van denken, outside the box. Dit is tekenend voor het humanistisch en vrije denken dat centraal staat bij het evenement. Na haarzelf geïntroduceerd te hebben, richt ze zich op de belangstellenden, die vol bewondering luisteren naar een stuk uit haar boek. Iedereen voelt zich op hun eigen manier verbonden met de tekst die zij deelt. Dat uit zich in een gesprek over oorlog, dat bij vrijwel iedereen in de ruimte veel emoties oproept.

Verslaggever Bastiaan ging naar een bijeenkomst in wijkcentrum het Klokhuis om daar te vragen ‘wat zijn vrijdenkers eigenlijk?

Over de auteur