De tentoonstelling ‘Gedwongen’ in Kamp Amersfoort is donderdag 5 december van start gegaan. De persoonlijke verhalen van ex-dwangarbeiders zijn er te zien.
Tussen 1942 en 1945 zijn ongeveer een half miljoen Nederlandse mannen als dwangarbeider ingezet in de Duitse industrie. Als de mannen probeerden te ontsnappen aan de verplichte Arbeitseinsatz, werden ze in Kamp Amersfoort opgesloten en alsnog op transport naar Duitsland gezet. Ongeveer 30.000 mannen hebben de slechte werkomstandigheden op het kamp niet overleefd.
In de tentoonstelling ‘Gedwongen’ vertellen ex-dwangarbeiders over hun persoonlijke ervaringen door middel van foto’s, voorwerpen, memoires en audio-verhalen. Jeroen Kijk in de Vegte, bekend van radio 2 en de stem van B&B vol liefde, heeft de audio-verhalen ingesproken. Zijn opa heeft ook in Kamp Amersfoort gezeten, maar daar kwam hij samen met zijn familie pas achter nadat zijn opa was overleden. ‘’Je bedenkt je dat je dan je hele leven na de oorlog, al die tientallen jaren, dat trauma met je meegedragen moet hebben en dat nooit hebt willen delen. Waarom heb je dat zo voor jezelf gehouden, was dat zo pijnlijk om daaraan te denken of om daarmee bezig te zijn? Die vragen houden me wel bezig.’’, aldus Kijk in de Vegte.
De verhalen van deze dwangarbeiders in Kamp Amersfoort zijn decennialang onderbelicht gebleven. De tentoonstelling is samen opgericht met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en is onderdeel van het project ‘Gedwongen – Tewerkgesteld in Duitsland’.
Volgens Kijk in de Vegte is het belangrijk om dit onderwerp aandacht te blijven geven zodat jongeren weten wat er is gebeurd in Kamp Amersfoort. ‘’ Het kan zomaar weer gebeuren en het is alleen al zo’n belangrijke reminder dat dit is waar mensen toe instaat zijn. Dit mag echt niet nog een keer gebeuren.’’, aldus Kijk in de Vegte.
Suzanne Raven spreekt met communicatiemedewerkster Corinna Billmaier. Hierin wordt besproken wat het doel en de functie van de tentoonstelling is.