DE BERG NOORD – Maandag 9 december organiseerde het Odense Huis haar eerste ‘Onvergetelijke Lunch’ voor mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie, ook wel ‘een haperend brein’ genoemd. Een geslaagde middag met tevreden bezoekers over de Aziatische kookkunsten van de drie initiatiefnemers.
Warm ontvangst
Het mistige weer beïnvloedt het humeur van de drie initiatiefnemers niet: elke bezoeker wordt verwelkomd met persoonlijke aandacht en hulp om zich over de hoge drempel van het authentieke gebouw te kunnen bewegen. De lunch zelf vond plaats tussen 12 en 14 uur s’ middags. De bezoekers waren tevens welkom vanaf 10 uur s’ ochtends om mee te helpen met het klaarmaken van de lunch. Echter was voor dit deel van de lunch geen animo. ‘Ik begrijp dat de gasten die vandaag komen het vooral lekker vinden om te eten, maar niet zoveel zin hebben om te koken. Dus dan doen wij dat’, vertelt Christel Ruesen (60), één van de drie initiatiefnemers. Vanaf 12 uur stroomden één voor één de bezoekers en hun mantelzorgers binnen. Sommige van hen werden met de wijktaxi gebracht, vanwege rolstoelgebruik. Ondanks dat de koks van de lunch, de initiatiefnemers, Christel Ruesen, Frederiek Veldhuis en Marieke Driessen nog druk groentes aan het snijden waren, kwam de kruidige geur van de Aziatische keuken de bezoekers al op de gang tegemoet.
In het ‘nu’
De tafel was van tevoren al zorgvuldig gedekt. De ruimte heeft door de hoge ramen veel natuurlijk lichtinval. Om de grote eetkamer op te vullen hangen er foto’s van de natuur aan de muur, groeien er plantjes op de vensterbank en staat er een piano, zitbank en kast met spelletjes. Het driegangenmenu werd goed ontvangen bij de bezoekers en ook de initiatiefnemers, locatiebeheerder en elektricien aten mee. Initiatiefnemer Marieke Driessen vertelt dat het idee van ‘Een Onvergetelijke Lunch’ ontstaan is uit het concept van het televisieprogramma Restaurant Misverstand. In het programma gaan mensen met dementie tijdelijk te werk als restaurantmedewerkers onder leiding van chef-koks. Het Odense Huis heeft dit concept eigen gemaakt en er een lunch van gemaakt, wat tijd-technisch beter te plannen was. Het doel van deze middag is de verbinding opzoeken en een gezellige dag beleven. ‘Bij dementie is er geen toekomst meer, het verleden wordt ook anders, dus het enige wat je hebt is nu. Het is dan juist van belang het ‘nu’ zo leuk mogelijk te maken’, aldus Driessen. Uit cijfers van Alzheimer Nederland blijkt dat 1,3% van de Gemeente Amersfoort gedementeerd is, dat zijn circa 2100 mensen. Naar verwachting zal dit in 2030 met 37% toenemen tot circa 2900 inwoners: 1,7% van Gemeente Amersfoort.
Groene omgeving
Het Odense Huis, gelegen op Landgoed Blom, is sinds 1 november 2024 geopend, daarmee de 11e vestiging in Nederland. Deze ‘Onvergetelijke Lunch’ was dan ook de eerste editie. Doordat het gebouw omringt is door natuur, is er veel ruimte voor actieve doeleinden. ‘De jongere mensen met dementie, zo tussen de vijftig en zeventig jaar, zijn vaak nog erg fit als ze worden gediagnostiseerd. Juist die doelgroep kan er baat bij hebben dat het Odense Huis in zo’n omgeving ligt waar je ook nog actief bezig kunt zijn. Zij hebben geen zin om alleen maar aan tafel te zitten met een kopje koffie’, vertelt Ruesen. ‘De ruimte, rust en het groen lijkt mij overigens voor de gehele doelgroep de ideale locatie voor ontspanning’, vult locatiebeheerder Levi Heijnen aan. Het Odense Huis zit gevestigd op het Buitenhuis Blom, wat zij iedere maandag en woensdag van 10 uur tot 16 uur huren. De andere dagen van de week zitten er andere stichtingen of organisaties in. Op hetzelfde terrein zit ook een verzorgingstehuis en een asielzoekerscentrum gevestigd. ‘Met het landgoed Blom willen we saamhorigheid creëren’, aldus Heijnen. Het verschil tussen het Odense Huis en andere zorgwoningen zou zijn dat er geen sprake is van een reguliere dagbesteding. ‘Het is een ontmoetingsplek voor zowel mensen met een haperend brein, als hun mantelzorgers, familie en vrienden. Als de naasten het goed volhouden thuis, kunnen de mensen met beginnende dementie of andere geheugenproblemen langer thuis blijven wonen. Ook hen willen we handvatten geven en betrekken bij de activiteiten’, vertelt Ruesen.
Tevreden gezichten
Na een gezonde maaltijd en gesprekken tussen de bezoekers, mantelzorgers en de initiatiefnemers, is het tijd voor een kopje koffie of thee. De tafel wordt afgeruimd en er verschijnen glimlachen op de gezichten van de bezoekers. Sommigen gaan in gesprek over hun geheugenproblemen en sommigen vertellen hoe hun weekend was. Ondanks dat de lunch georganiseerd en bereid was door Ruesen, Veldhuis en Driessen, hielden zij zich waar kon, op de achtergrond en stond de middag in het teken van de bezoekers. Er werd aandachtig naar elkaar geluisterd en ook de mantelzorgers die mee waren vonden aansluiting bij het gezelschap.
De ‘Onvergetelijke Lunch’ zal geen wekelijkse bijeenkomst worden. Het zal hooguit een keer per maand plaatsvinden. Voor nu staat de tweede editie nog niet op de kalender. Wel zullen de bezoekers maandag 23 december op hun ‘kerstbest’ naar het Odense Huis komen voor de ‘Kerstlunch’.
Verslaggeefster Sofie Bouwmeester spreekt een aantal bezoekers en een vrijwilliger tijdens de ‘Onvergetelijke Lunch’.