Amersfoort

Selecteer Pagina

OV-inloopspreekuur helpt Amersfoortse ouderen

OV-inloopspreekuur helpt Amersfoortse ouderen

De Koperhorst - locatie OV-inloopspreekuur

AMERSFOORT – Het OV-inloopspreekuur werd op 5 december voor de laatste keer dit jaar georganiseerd in Amersfoort. In woonzorgcentrum De Koperhorst kon iedereen die vragen had langskomen voor de nodige informatie over het openbaar vervoer. Harma Molema, OV-ambassadrice van Roetz, vertelt verslaggever Coen Versteeg over de gesprekken die zij voert.

Roetz organiseert door heel het land OV-inloopspreekuren voornamelijk gericht op ouderen. ‘Je merkt dat ouderen vaak achterblijven met de vooruitgang van het ov. Als een partner wegvalt, ontstaat er vaak een barrière om het openbaar vervoer te pakken’, aldus Molema. Ook de afwezigheid van een ouderwets kaartjesloket en het gebruik van de OV-chipkaart zijn lastig voor ouderen volgens de OV-ambassadrice. Molema vervolgt: ‘De inloopspreekuren zijn voor alle vragen over het ov. Ook is er een telefonisch spreekuur en kan je je ook inschrijven voor een cursus. Dan doen we een proefreisje en oefenen we met het in- en uitchecken en met een overstap.’

Gebruik van bankpas

Ook in 2025 zullen de OV-inloopspreekuren maandelijks worden gehouden. De spreekuren blijven relevant door innovaties die invloed hebben op het openbaar vervoer. Eén van de innovaties is de mogelijkheid om in te checken met de bankpas. Volgens Molema wordt de pinpas door ouderen vaak als iets engs gezien. ‘Ze denken al gauw dat hun gegevens gestolen kunnen worden bij het gebruik van de bankpas. Ouderen ontwijken daardoor toch liever het gebruik van de pinpas als dat kan’, legt Molema uit. De OV-ambassadrice voegt tot slot lachend toe: ‘Ikzelf ontwijk het liever ook.’

Verslaggever Niels Limburg Zwaneveld sprak Henk Pijper. Hij zit in de gemeenteraad voor Beter Amersfoort en is onder andere woordvoerder voor mobiliteit. Niels vroeg hem of de gemeente Amersfoort het reizen met het ov door ouderen stimuleert.

Over de auteur

Coen Versteeg

Coen Versteeg (Utrecht, 2005) heeft vanaf zijn vijfde één doel voor ogen: sportjournalist worden. In de jaren erna zijn de interesses breder geworden en is de nieuwsgierigheid naar nieuwsfeiten en achtergrondverhalen alleen maar gegroeid. Met ervaring bij Grand Prix Radio en Verstappen.com heeft Coen de nodige raceverslagen en interviews gemaakt over de sportwereld. Op zijn Instagram-account belicht hij zijn andere interesses in de vorm van een column op stekende en grappige wijze met soms een serieuze ondertoon. De praatgrage journalist in opleiding luistert graag, maar mengt zich ook in de nieuwsonderwerpen. Daardoor wordt er vaak dieper op een onderwerp ingegaan. Met de regio Amersfoort als nieuwsgebied, is de wens om alle kanten van de verschillende verhalen te belichten. Van de plaatselijke voetbalvereniging tot bekende Amersfoorters en van de plaatselijke winkel tot incidenten die Amersfoort ontwrichten.