SCHOTHORST-Annewieke Balk (48) zet zich sinds april in voor een goed doel: geld ophalen voor het steunen van vrouwen die leven in een land waar ze onderdrukt worden. Hiervoor verkoopt ze zelf geproduceerde zepen en geeft ze tevens workshops waarin je leert hoe je deze zelf kan maken.
Een zeepje voor hoop.
Zo eens per week staat Annewieke Balk in de vroege ochtend in haar knusse, moderne keuken de ingrediënten af te wegen die ze nodig heeft voor het komende proces. Tijdens het mengen van het loog en water vertelt mevrouw Balk over de effecten die zeepjes hebben op de vrouwen in Afghanistan. Vorig jaar kwam ze in contact met een Nederlandse vrouw die daar een waardevol project leidt. Veel mannen in het land raken verslaafd aan opium, een sterke drugs die daar veel voorkomt. Raakt er een man verslaafd aan, dan wordt het voor de vrouwen thuis alleen maar moeilijker om alles te regelen. Met gevolg van dien dat ook veel vrouwen het gaan gebruiken, om even alle zorgen te vergeten. Gebeurt dit, dan zorgt er thuis niemand meer voor het huishouden en de kinderen, waardoor veel jongeren weeskind worden. De Nederlandse vrouw probeert in het buitenland door middel van de workshop in zeepjes maken, die de onderdrukte vrouwen wel mogen bezoeken, ze genoeg moed in te spreken zodat ze van de verslavingen weg blijven. Tijdens de workshop probeert ze de vrouwen hun ervaringen en emoties te laten delen, om ze een gevoel van begrip te geven en ze moed in te spreken.
Van hobby tot goed doel.
Tijdens het mixen van het loog, cacaoboter, olijf- en kokosolie vertelt mevrouw Balk over de effecten die dit zeepje allemaal heeft. Wat ooit begon als een leuke hobby liep al snel uit de hand toen ze kwam te zitten met een grote zeep voorraad. Aangezien je met een blokje wel zo’n zes weken kan doen, wist mevrouw Balk op een gegeven moment niet meer waar ze het kwijt kon. Via een vriendin werd ze getipt op een Nederlandse vrouw, die het project leidt om vrouwen te ondersteunen in het buitenland. Na daar zo geïnspireerd door te zijn is Balk sinds afgelopen Koningsdag geld op gaan halen om te kunnen doneren aan dat goede doel. Dit jaar al heeft ze in totaal zo’n 600 euro gedoneerd. Met deze opbrengst kunnen ze daar de vrouwen maar ook wezen vooruit helpen. Zo hebben ze voor 50 euro een voedselpakket dat een gezin van vier, een maand lang kan gebruiken. Of kunnen ze voor 90 euro een gezin een winter lang van brandstof voorzien. Een streefbedrag heeft Balk niet, ze wil ermee door blijven gaan totdat het om wat voor reden dan ook niet meer lukt. Zo vertelt ze, terwijl ze het mengsel in de vorm aan het gieten is: “Een verschil kan ik niet maken, maar dat ik zo al een paar mensen vooruit kan helpen vind ik al heel wat.”
Een zeepje, vier blije mensen.
Zelf beleeft Balk al een aantal jaren een groot plezier in het maken van zeep. Hiervoor gebruikt ze natuurlijke ingrediënten die ze verwerkt op een oude techniek, waar een hoop chemie bij komt kijken. Wegens haar psychologische achtergrond in de GGZ vindt ze het heel fijn om mensen te kunnen verbinden en te helpen. Dit doet ze ook door middel van haar eigen workshop die ze geeft, probeert ze daar mensen opnieuw een verbinding met elkaar te leren zoeken terwijl ze bezig zijn met een activiteit. Zo vertelt ze: “Als je samen dingen onderneemt, maak je samen nieuwe herinneringen. Dit werkt heel verbindend.” Ook probeert ze de zepen zo duurzaam mogelijk te houden. De stof mica, die gebruikt wordt om kleur toe te voegen in zepen, gebruikt ze zelf niet. Deze stof wordt namelijk door kinderarbeid uit de mijnen gehaald. Als ze dat gaat gebruiken ,voelt het alsof ze dit stimuleert. “Door de zeepjes op deze manier te maken, worden er eigenlijk vier mensen blij. Mijzelf met het maken van de zeepjes, de vrouwen in Afghanistan die ik steun met geld, de kinderen die werken in de mijnen omdat ik die producten niet gebruik en degene die het zeepje koopt.” aldus Balk. Zelf gebruikt ze klei, dan krijgt het een kleur en werkt het ook nog eens reinigend. Een andere reden waarom ze de zeepjes zo duurzaam mogelijk wil maken komt deels omdat Balk veel tijd spendeert in haar bloemen- en moestuin. Zo krijgt het een geur door essentiële oliën en worden de streepjes in de zeep bijvoorbeeld gemaakt van gedroogd koffiedik. “Ik vind het altijd leuk om na te denken over hoe ik spullen een tweede leven kan geven, wat ik nu dus doe met mijn koffieresten.” vertelt ze glimlachend terwijl ze de zeepjes aan het verpakken is, klaar om opgestuurd te worden naar de toekomstige eigenaar.