AMERSFOORT – De tijdelijke Rouwen en Vieren Kas in Amersfoort, die sinds 2019 in de wintermaanden bezoekers verwelkomt, is dit jaar weer open. De kas staat achter de Onze Lieve Vrouwentoren, met mooie Perzische tapijten, kaarsen en rustgevende muziek. Er staan twee vrijwilligers van de stichting Rouwen en Vieren Amersfoort, die mensen begeleiden en luisteren naar de verhalen van bezoekers.
Op een doordeweekse ochtend in december heerst er een rustige, bijna meditatieve sfeer in de kas. Een zacht licht valt door het glas van de kas, waar bezoekers kaarsjes aansteken en lintjes ophangen met persoonlijke boodschappen over hun verlies. De ruimte ademt een gevoel van veiligheid en openheid, waarin het verdriet van de bezoekers een plek kan vinden zonder oordeel of tijdslimiet. Amber Arlar, die al drie jaar zelfstandig werkt als verlies- en rouwtherapeut is vaak zelf aanwezig om mensen persoonlijk te ondersteunen. Ze wijst op een tafel in het midden van de kas, waar bezoekers op lintjes kunnen schrijven en die ophangen. “Je kunt hier rouwen om alles wat je verloren hebt. Of het nu een dierbare is, een relatie, een baan of zelfs een droom die niet is uitgekomen,” vertelt Arlar. “Er is geen juiste manier van rouwen, en deze ruimte biedt mensen de mogelijkheid om hun eigen proces te doorlopen.”
Volgens Arlar is er in Nederland vaak een misverstand over het rouwproces. “Mensen denken dat rouwen iets is dat je moet afsluiten, dat het een eindpunt heeft. In werkelijkheid kan rouwen een langdurig proces zijn, dat zich over de jaren heen in verschillende vormen aandient,” zegt Arlar. “Deze kas is een plek waar we het rouwproces kunnen normaliseren en ruimte geven aan de pijn, maar ook aan de herinnering en de vreugde die het leven biedt.”
De wens van Arlar is om de tijdelijke kas in de winter om te zetten naar een permanente locatie. Ze hoopt hiermee de rouwverwerking toegankelijker te maken voor een breder publiek. “Rouw stopt niet na twee maanden. Het komt en gaat, soms jaren later. Ik wil dat mensen altijd een plek hebben om hun verlies te delen, te herdenken, en tegelijkertijd het leven te vieren,” zegt ze.
Ook de bezoekers van de kas geven aan dat het initiatief hen veel steun biedt. Arlar en haar team willen nu doorgaan met het realiseren van een permanente kas voor rouwverwerking in Amersfoort. Voor nu is dat nog een droom, maar in de verre toekomst kan het een realiteit worden. De stichting hoopt hiermee een belangrijke bijdrage te leveren aan een cultuur waar rouwen geen tijdslimieten kent en waar verlies een normaal onderdeel van het leven is.