Amersfoort

Selecteer Pagina

Een ode aan 65 jaar Rietveldpaviljoen: jubileumexpositie geopend

Een ode aan 65 jaar Rietveldpaviljoen: jubileumexpositie geopend

Het Rietveldpaviljoen zal deze week zijn 65-jarig jubileum vieren met een speciale tentoonstelling ter ere van dit bijzondere moment. In het karakteristieke vierkante gebouw dat is ontworpen door Gerrit Rietveld worden de meest prominente kunstwerken en architecturale hoogtepunten van de afgelopen 65 jaar tentoongesteld.De opening trok een gevarieerd publiek aan: van kunstenaars en liefhebbers van architectuur tot jonge creatieve geesten. De expositie markeert niet enkel een mijlpaal in de geschiedenis van het paviljoen; het symboliseert ook het begin van een nieuw tijdperk waar Het Rietveldpaviljoen zijn rol als bron voor inspiratie blijft vervullen.

De tijdloze schoonheid van het gebouw valt onmiddellijk op bij binnenkomst door zijn strakke lijnen en ruime glazen gevels die de winterzon vrijelijk laten schijnen door de ruimte heen. Het lijkt alsof of het gebouw zelf een kunstwerk is dat voortdurend interactie aangaat met de omliggende kunstwerken. Dit gevoel van harmonie zet de toon voor de tentoonstellng waarbij de architectuur en kunst naadloos samenkomen. Elk aspect draagt bij aan een omgeving vol inspiratie en creativiteit.

De tentoonstelling draait om drie kernonderwerpen die de afgelopen 65 jaar prominent aanwezig waren: innovatie, samenwerking en opkomend talent. Foto’s van de vroegere tentoonstellingen zijn te zien uit de jaren ’60 toen het paviljoen net was geopend, zijn afgewisseld met hedendaagse installaties en videopresentaties die speciaal voor het jubileum zijn gemaakt. In één van de ruimtes trekt een miniatuurversie van het originele Rietveld-ontwerp veel belangstelling, aangevuld met een reeks video’s die laten zien hoe het gebouw over de jaren heen is getransformeerd en gerestaureerd. Het publiek wordt aangemoedig om niet enkel naar de kunsten te kijken, maar ook naar de bouwkunsten van het paviljoen zelf.

Tijdens de opening spreekt Emma Prins, curator van de jubileumexpositie, over de bijzondere geschiedenis van het paviljoen. Ze verwijst naar de visie van de beroemde architect. “Rietveld zei: ‘Ik bouw niet voor de eeuwigheid’,” zegt ze, terwijl ze naar de architectonische details om zich heen wijst. Dit laat zien hoe vooruitstrevend zijn ontwerp was; hij mikte niet op eeuwige duurzaamheid, maar creëerde wel een gebouw dat zijn waarde door de tijd heen steeds weer opnieuw bewijst.

Wat de expositie bijzonder maakt, is de prominente rol die jong talent speelt in deze viering. Prins benadrukt dat het paviljoen altijd een plek is geweest die vernieuwing bevordert. De expositie biedt jongeren niet alleen de kans om hun werk te presenteren, maar moedigt hen ook aan om verder te denken en te experimenteren binnen de rijke traditie van het paviljoen. Dit dynamische proces maakt de jubileumviering extra speciaal, omdat het paviljoen zich voortdurend aanpast en vernieuwt, terwijl het zijn oorspronkelijke visie niet uit het oog verliest.

Een opvallend kenmerk van de organisatie is de toewijding van de vrijwilligers. Prins benadrukt dat iedereen die betrokken is bij het Rietveldpaviljoen – van de curator tot de gastheer – op vrijwillige basis werkt. “Niemand staat hier hoger dan anderen, het is echt fenomenaal,” zegt ze. Deze gelijkwaardigheid is voelbaar in de sfeer van de expositie en weerspiegelt de filosofie van Rietveld zelf. De gedeelde passie en inzet van de vrijwilligers geven de viering een bijzondere warmte en benadrukken dat het paviljoen gedragen wordt door de gemeenschap.

Met de jubileumexpositie benadrukt het Rietveldpaviljoen zijn bijzondere rol als cultureel erfgoed en als platform voor vernieuwing. De samenhang tussen het gebouw en de kunst, samen met de open benadering van jong talent, maakt deze viering tot een evenement dat zowel de geschiedenis viert als de toekomst verwelkomt

 

Verslaggever Jake Foreman spreekt met Joost Mourik. Hij is vrijwilliger bij het Paviljoen. Hij verteld onder andere over waarom het paviljoen hem aanspreekt.

 

Over de auteur