In het Rietveldpaviljoen zijn op de grijze stenen muren de kunstwerken van leerlingen uitgestald. Deze week is hier de expositie Zonen & Dochters: een project van stichting Stadsgalerij in samenwerking met vijf Amersfoortse scholen. Bij dit project gaan leerlingen van havo vier en vwo vijf op bezoek bij verschillende kunstenaars. Na dit bezoek maken ze op school hun eigen kunstwerk, geïnspireerd door hun bezoek. De opening vond plaats afgelopen woensdag. Het doel van de expositie is om leerlingen inzicht te geven in het carrièreveld van kunstenaarschap en om hen te inspireren.
Langzaam loopt het paviljoen vol met leerlingen, ouders, docenten en kunstenaars. Aan de muren hangen schilderijen. Op de grond staan papier-maché creaties uitgestald: een grote zwaan, gemaakt door een leerling, springt meteen in het oog bij binnenkomst. Een trap omhoog zijn de rest van de schilderijen en verschillende textielcreaties te bewonderen. Eerst bekijkt men het werk van de kunstenaar, en daarnaast hangen de werken van de leerlingen geïnspireerd door de kunstenaar. De expositie bestaat al enkele jaren, het project is begonnen door stichting Stadsgalerij. Om half vijf houdt organisator Henk van den Bosch een kort praatje. ‘Ik wil jullie meegeven, blijf creatief denken,’ vertelt hij de leerlingen, ‘Jullie zijn onze toekomst.’ Na afloop kan men wat drinken terwijl ze naar de kunstwerken kijken.
‘We halen de leerlingen uit hun boek.’
Henk van den Bosch is kunstenaar en organisator van het project. Sinds vorig jaar zit hij in de organisatie. ‘We halen de leerlingen uit hun leerboek en brengen ze in gesprek met de kunstenaars. We hopen ze hiermee te inspireren.’ De leerlingen moeten zelf contact leggen met de kunstenaar en een afspraak maken om langs te komen. Dit gaat in groepjes van vier. De kunstenaars ontvangen een kleine vergoeding van de stichting Stadsgalerij voor het deelnemen aan het project. Tijdens het bezoek vertelt de kunstenaar over zijn werk en demonstreert zijn werkwijze. Van den Bosch vertelt: ‘We proberen zoveel mogelijk verschillende kunstenaars met verschillende richtingen hieraan mee te laten doen. Sommigen maken textielkunst, anderen schilderen.’ Door de jaren heen is de expositie op verschillende locaties geweest. Het Rietveldpaviljoen had dit jaar de tijd en ruimte om de expositie te houden. ‘We zijn tevreden met deze plek. Er is veel ruimte voor de expositie en mensen zijn ook bekend met de locatie,’ aldus Van den Bosch.
Agnes Veldman is docent kunst aan de middelbare school ’t Atrium. Haar school doet al zeven jaar mee aan dit project. Op haar school is het project onderdeel van het PTA, Programma Toetsing en Afsluiting en worden de werken gewaardeerd met een cijfer. Dit wisselt per school. ‘We willen dat de leerlingen in aanraking komen met zowel de brede kunstwereld als de Amersfoortse kunstscène.’ Het verschilt wat de leerlingen meenemen uit het bezoek. ‘De een luistert meer naar het verhaal, de ander let meer op techniek.’ Het verwerken van de ideeën tot een concreet concept is het lastigste voor de leerlingen. ‘We gaan veel in gesprek met de leerling en hopen zo verder te komen. Dit project draait om talentontwikkeling en persoonsvorming, en dat is heel individueel.’ Veldman vindt het vooral belangrijk dat de leerlingen zich creatief ontwikkelen, mede door dit project.
Race tegen de klok
Éen van de uitdagingen waar de organisatie tegenaan loopt is de logistiek. Van den Bosch vertelt: ‘De communicatie verloopt soms lastig. Er doen veel verschillende scholen en leerlingen mee en dit zorgt ervoor dat je in de organisatie rekening moet houden met veel factoren.’ Vooral het verzamelen en ophangen van de werken vraagt veel aandacht. Veldman beaamt dit. ‘Het is altijd een race tegen de klok, ook dat de leerlingen hun werk op tijd af hebben.’
Trots
De expositie zorgt voor trots bij de leerlingen. ‘Je merkt wel als ze naar hun werk kijken dat ze met plezier eraan hebben gewerkt,’ vertelt van den Bosch, ‘Het is bijzonder om je werk zo in een expositie te hebben. Voor mij is de meerwaarde van dit project om te zien dat leerlingen trots zijn op wat ze hebben bereikt.’ Joya en Milou, leerlingen aan het Baarns Lyceum staan bij hun eigen werk te kijken. Om hun heen staan groepjes leerlingen trots te vertellen over hun werk aan hun ouders en andere bezoekers. De twee leerlingen vertellen: ‘Het leukste aan dit project was het bezoek aan de kunstenaar. Zijn kunst heeft veel indruk op ons gemaakt. We hebben verschillende manieren van kunst maken geleerd, we waren vooral geïnspireerd door zijn kunstwerken in het maken van ons eigen werk.’ Het lastigste vonden ze het schetsen en uitwerken van hun idee. ‘Het voelt bijzonder om ons werk hier te zien hangen en dat mensen ernaar kijken. Dat maakt het extra leuk,’ vertelt Joya.
Blik op de toekomst
In de toekomst zal het project blijven plaatsvinden. Van den Bosch vertelt: ‘Het project Zonen en Dochters is al jaren een succes. We hopen de volgende jaren een frisse doorstart te maken waar nodig is.’ Veldman vertelt: ‘Ik hoop dat het de komende jaren nog doorgaat. Het kost veel energie en tijd, maar het is een mooi project.’ Met het project Zonen en Dochters hopen de docenten, organisatie en de kunstenaars de leerlingen te inspireren om hun te helpen groeien in hun creatieve ontwikkeling.