Amersfoort

Selecteer Pagina

Muzikale middag in muziekcafé Zielhorst: moment van verbondenheid voor ouderen

Muzikale middag in muziekcafé Zielhorst: moment van verbondenheid voor ouderen

Muziekduo Wroem

AMERSFOORT – In Muziekcafé Zielhorst vond een muzikale middag plaats die niet alleen voor plezier zorgde, maar ook voor een belangrijke gelegenheid om sociale banden te versterken. Het duo Wroem, bestaande uit Wim Tersteeg en Jeroen Groenland, bracht een gevarieerd programma van Nederlandstalige muziek. Zaterdag 29 maart bood de middag een fijne gelegenheid voor de voornamelijk oudere bezoekers om niet alleen van muziek te genieten, maar ook om in contact te komen met leeftijdsgenoten en eenzaamheid tegen te gaan.

Samen zingen in Muziekcafé Zielhorst

Tersteeg en Groenland, die elkaar kennen van het kamerkoor Chantatouille, verzorgen al een aantal jaren samen optredens onder de naam Wroem. Hun programma omvat Nederlandstalige muziek, van kleinkunst tot smartlappen, met nummers van onder andere De Dijk, Hazes en Annie M.G. Schmidt. Het duo zorgde voor een sfeervolle middag die zich kenmerkte door herkenbare muziek en de mogelijkheid om samen mee te zingen.

Jeroen Groenland vertelt: “We hebben altijd geprobeerd muziek te maken die mensen verbindt. De kracht van muziek is heel groot als het gaat om een gevoel van samenhorigheid.”

Wim Tersteeg voegt daaraan toe: “Het is bijzonder om te zien dat mensen hun stem laten horen. Muziek is iets wat direct toegankelijk is, zeker voor een oudere generatie. Het zorgt voor een moment van verbinding, zelfs als je elkaar verder niet kent.”

Een middag voor verbinding

Voor veel van de bezoekers was de middag een kans om niet alleen van muziek te genieten, maar ook om de eenzaamheid die veel ouderen ervaren even opzij te zetten. De organisatoren hoopten niet alleen de zintuigen te prikkelen, maar ook het sociale netwerk van de bezoekers te versterken. Een aantal ouderen, die vaak alleen zijn, gaf aan dat dit soort initiatieven essentieel zijn voor het verbeteren van hun kwaliteit van leven.

Bezoekster Anne Burger (72) zegt: “Het was zo fijn om weer in een ruimte te zijn met anderen. Je merkt pas hoe waardevol het is om samen te zijn als je langere tijd alleen hebt gezeten.”

Samenzijn beïnvloedt gezondheid

Volgens Paul van Lange, professor psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, heeft deze sociale verbondenheid een belangrijke invloed op de gezondheid van ouderen. “Eenzaamheid heeft bewezen schadelijke effecten, niet alleen op de geestelijke gezondheid, maar ook op het fysieke welzijn. Het is essentieel dat ouderen activiteiten kunnen bijwonen die hen in contact brengen met anderen. Het versterkt niet alleen de band met de gemeenschap, maar vermindert ook de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met eenzaamheid.”

De impact van eenzaamheid onder ouderen is een steeds groeiend probleem, ook in Nederland. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat tussen 2012 en 2022 het aantal volwassenen dat zich eenzaam voelt, is gestegen van 39 naar 49 procent. Dit is niet zonder gevolgen voor de gezondheid. Paul van Lange: “Eenzaamheid verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en zelfs kanker. Daarom is het van groot belang om de sociale netwerken van ouderen te versterken, zodat ze minder geïsoleerd raken. De kracht van sociale verbindingen kan niet worden onderschat. Het zorgt voor een gevoel van veiligheid en gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal,” legt Van Lange uit.

De zingende generatie

Tijdens het concert valt het op hoe de muziek niet alleen de aanwezigen vermaakte, maar ook daadwerkelijk bijdroeg aan het doorbreken van de isolatie die veel ouderen voelen. Menig bezoeker zong uit volle borst mee met de klassieke hits, wat de sfeer alleen maar vergrootte.

“Ik heb een paar keer moeten lachen omdat ik me realiseerde hoe mooi het is dat we hier gewoon met z’n allen zingen,” zegt Hans Kieft (79), een regelmatige bezoeker. “Het voelt als een gezamenlijke herinnering aan een andere tijd. Dat is iets wat je tegenwoordig nog maar weinig hebt.”

Over de auteur

Luna Mathijse

Ik ben journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Mijn aandacht wordt vaak getrokken door sociaal-maatschappelijke vraagstukken, maar ik heb hele uiteenlopende interesses. Ik vind het vooral belangrijk dat mijn bronnen zich gehoord voelen en dat hun verhalen tot zijn recht komen.