Amersfoort

Selecteer Pagina

Excursie ‘Help de ringslang’ verbindt families met hun natuurlijke omgeving

Excursie ‘Help de ringslang’ verbindt families met hun natuurlijke omgeving

FOTO: Pien Rooskens, Familie excursie 'Help de ringslang'

LEUSDEN – Organisatie De Groene Belevenis gaf samen met Stichting de Boom afgelopen zaterdag de familie- excursie ‘Help de ringslang’, in natuurgebied Schoolsteegbosjes. Het doel van de excursie is om ouders en jonge kinderen bewuster te maken van de natuur in de buurt en hen hierbij te betrekken. Tijdens de excursie staken de families de handen uit de mouwen en hielpen zij mee met het bevorderen van het broedproces van de ringslang. 

‘Door de families te laten helpen bij het broedproces van de ringslang, laat je hen kennismaken met de natuur in hun buurt’, vertelt Petra de Booij, coördinator onderwijs bij de Groene Belevenis. De organisatie ziet dat steeds meer families verder van de natuur af komen te staan, terwijl het volgens hen juist belangrijk is om kinderen kennis te laten maken met de natuur. Zo zegt De Booij: ‘Als mensen weten wat er in de natuur te vinden is, willen zij dat ook beschermen. Door hen met deze excursie mee de natuur in te nemen en hen te laten helpen met het broedproces van de ringslang, leren zij op een leuke en actieve manier meer over hun omgeving.’

Een van de aanwezige families bij de excursie, familie Hendrikse, vertelt dat het helpen van de ringslang een leuke manier is om kennis te maken met de natuur. Zo vertelt moeder Lieneke Hendrikse: ‘Zelf zie ik dat mijn kinderen steeds vaker neigen naar het binnen zitten op de tablet dan dat ze naar buiten gaan, terwijl ik als ouder vind dat het buiten zijn en ontdekken een kind veel kan leren. Met deze familie- excursie zijn mijn kinderen actief bezig met het verbeteren van de natuur en hoop ik dat dit ze laat zien hoe leuk dat kan zijn. Ik denk dat doordat de kinderen echt hun handen mogen gebruiken, het hen meer bijblijft dan als ze bij een lezing hadden gezeten. Daarnaast leer ik zelf ook allemaal nieuwe feitjes over de natuur en de ringslang, dus ook voor mij als ouder is het leerzaam.’

Help de ringslang

De excursie is, naast dat het families een kans geeft om de natuur te leren kennen op een actieve manier, ook een moment dat het broedproces van de ringslang helpt bevorderen. Zo vertelt De Rooij: ‘De families helpen de ringslang door de uitgekomen eieren tussen de oude broeihoop weg te halen, zodat er weer een nieuwe broeihoop aangelegd kan worden. Dit helpt de ringslangen, doordat er dan weer plek is om opnieuw eieren af te zetten en zij zich zo verder kunnen voortplanten. Daarnaast laten we de kinderen de eieren tellen, waardoor wij weten hoeveel ringslangen gebruikmaken van de broeihopen, zodat er genoeg hopen aangelegd worden voor het volgende jaar. 

Een broeihoop is een hoop, gemaakt met bladeren, takken, gras en zand. Deze hopen worden gebruikt door dieren zoals de ringslang, om daar hun eieren in te leggen en verder te laten ontwikkelen, totdat ze uitkomen. De broeihopen bieden niet alleen bescherming, maar ook warmte, waardoor de eieren sneller uitkomen. De hopen bevorderen dus het broedproces. 

Kennis opdoen

‘Naast dat de families een actieve bijdrage leveren tijdens de excursie, vinden wij het ook belangrijk dat ze kennis opdoen over de natuur’, zegt De Booij. De aanwezigen steken dan ook niet alleen hun handen uit de mouwen tijdens het weghalen van de uitgekomen eieren, maar verkennen het natuurgebied ook te voet tijdens de excursie. De Groene Belevenis en Stichting de Boom doen dit, om zo de families te leren wat er in de natuur te vinden is, zodat zij hun omgeving beter leren kennen. ‘Tijdens de wandeling staan er verschillende opgezette dieren op de route. Dit zijn dieren die in dit natuurgebied leven. Deze dieren zie je normaal niet van dichtbij, dus dat maakt het extra bijzonder. Dat bevordert de beleving van de kinderen’, vertelt De Booij. De organisatie hoopt zo dat de excursie de kinderen beter bijblijft en het hen stimuleert om vaker terug te keren naar de natuur. 

Families zijn blij dat de excursie hen actief betrekt bij de natuur in de buurt, maar ook dat ze verdere kennis opdoen over het gebied. Zo zegt Hendrikse: ‘Voor de kinderen is het erg leuk dat zij de eieren mogen opgraven, maar ook dat zij de opgezette dieren van dichtbij mogen bekijken. Deze soorten dieren zien zij normaal niet zo snel tijdens het buiten spelen en dat maakt het ook zo interessant en leerzaam voor hen. Zij leren op deze manier het natuurgebied en de dieren goed kennen. Ik zie dat niet alleen mijn kinderen, maar ook ik veel leer over het natuurgebied Schoolsteegbosjes en de dieren, zoals de ringslang. Dat motiveert mij ook, om als ouder mijn kinderen hier vaker mee naartoe te nemen.’

‘Natuurbeschermers van de toekomst’

Organisatie de Groene Belevenis en Stichting De Boom hopen de excursie de volgende jaren ook te kunnen geven. ‘Stichting De Boom is de beheerder van dit natuurgebied en wij als de Groene Belevenis focussen ons vooral op de natuureducatie van de kinderen en hun ouders. Wij denken samen dan ook leerzame excursies te kunnen bieden en hopen volgend jaar ‘Help de ringslang’ opnieuw te kunnen organiseren. Misschien dat wij zo wel de natuurbeschermers van de toekomst creëren’, zegt De Booij.

Over de auteur