Amersfoort

Selecteer Pagina

Steeds meer woningbouwprojecten met vergunning, maar de bouw blijft uit

Steeds meer woningbouwprojecten met vergunning, maar de bouw blijft uit

Steeds meer woningbouwprojecten met vergunning, maar de bouw blijft uit

AMERSFOORT – Er is een toename in Amersfoort van bouwplannen met een vergunning waarvan de bouw nog niet is gestart, ten opzichte van 2023. Dat concludeert WoningbouwNL op basis van cijfers van het CBS. In 2023 waren er in totaal 592 vergunde woningen in Amersfoort waarvan de bouw nog niet was gestart, en nu zijn dat er 954. Deze stijging komt vooral doordat bouwprojecten vertraging oplopen of soms helemaal stil komen te liggen.

Financiële problemen

‘De afgelopen periodes zien wij vaker dat projecten, ondanks dat er een vergunning ligt, niet van de grond komen,’ zegt Margreet de Geus, programmamanager woningbouw bij de gemeente Amersfoort. Zij vertelt dat de voornaamste reden waarom projecten niet van de grond komen, financieel is. De bouwkosten stijgen enorm, waardoor bouwprojecten die al een vergunning hebben, toch stagneren omdat er niet genoeg financiële middelen beschikbaar zijn.

In Amersfoort blijft de vraag naar woningen groot, net als in de rest van Nederland. Er is vooral veel vraag naar betaalbare sociale huurwoningen en starterswoningen. ‘Ik vind het geen goed teken dat er wel vergunningen liggen, maar dat er nog niet gebouwd wordt. Vooral in deze periode, waarin je bijna iedere woning verkocht krijgt door het grote woningtekort,’ zegt De Geus. De waslijst aan projecten waarvan de bouw nog moet starten, wordt namelijk steeds groter.

Overheidssteun

De overheid probeert wel hulp te bieden aan projectontwikkelaars om de bouw van woningen te bevorderen. Zo is er de Startbouwimpuls. Dit is een subsidie om bouwprojecten te ondersteunen bij hogere bouwkosten, zodat de woningbouw niet stil komt te liggen. De gemeente Amersfoort probeert zoveel mogelijk projectontwikkelaars te ondersteunen door deze subsidie aan te vragen, maar De Geus vertelt ook dat de gemeente verder weinig kan doen en dat dit buiten hun invloedssfeer ligt.

Bestaande bouw

De vergunningsaanvragen blijven groeien, maar de groei vlakt wel af. Door de stijging van het aantal woningbouwprojecten die nog niet starten, komt er relatief minder nieuwbouw bij. René van Beek, nieuwbouwmakelaar bij makelaardij De Parel, vindt de huidige situatie zorgelijk. ‘Omdat er minder nieuwbouw is, focussen mensen zich meer op de bestaande bouw. Dat is voor de bestaande bouw positief, maar het aanbod daar is relatief schaars,’ zegt Van Beek. Doordat er zowel te weinig bestaande bouw als nieuwbouw is, blijft het woningaanbod te laag en blijven de woningprijzen hoog. ‘Met nieuwbouw kun je veel meer aanbod en keuze leveren aan de markt,’ aldus Van Beek.

Toekomstplannen

De gemeente Amersfoort heeft grote ambities voor de woningbouw. Ze willen in de periode 2025–2030 in totaal 7.450 woningen bouwen. Dit jaar zal de daling van het aantal opgeleverde huizen alleen nog wel zichtbaar zijn. De gemeente verwacht namelijk aan het eind van 2025 in totaal 500 nieuwe woningen te hebben gebouwd. Daarna moet het aantal weer oplopen, met bouwprojecten in Vathorst en Hoefkwartier. Wethouder Jeroen Bulthuis zegt: ‘Om het tempo erin te houden, proberen we met alle betrokken partijen knelpunten en belemmeringen aan te pakken. Dit doen we onder andere via de regionale en landelijke versnellingstafels uit de Woondeal.’

Over de auteur

Zärrin Glasbergen

Ik ben sinds 2024 student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn interesse liggen bij de politiek en besluiten die genomen worden binnen het land, de provincie of stad. Ik ben een erg enthousiast over al mijn verhalen en vind het heel leuk om meer mensen om mij heen te leren kennen en mijn algemene kennis met de dag te verbreden.