Amersfoort

Selecteer Pagina

Steeds meer Amersfoortse jongeren kunnen slecht stoppen met sociale media

Steeds meer Amersfoortse jongeren kunnen slecht stoppen met sociale media

AMERSFOORT – Meer dan zeven op de tien jongeren uit de provincie Utrecht vinden het lastig om hun telefoon weg te leggen als ze bezig zijn op sociale media. In Amersfoort is dat probleem ook te merken op scholen, maar ook thuis. Het sociale-mediagebruik van jongeren is soms belemmerend voor schoolwerk, sociale interacties of slaap. Jongeren kunnen alleen slecht uit zichzelf stoppen.

‘Met de laatste toetsenweek voor de deur zie ik soms mensen in de mediatheek zitten die zelfs dan niet van hun telefoon af kunnen blijven,’ zegt Fien Mulder (17). Ze zit nu in haar examenjaar, maar merkt ook dat haar mobiele telefoon een grote afleiding is voor het leren. ‘Je blijft maar scrollen op TikTok of Instagram. Ik heb geen zin om te leren, dus zoek ik dan makkelijk vermaak,’ zegt Fien.

Verslavend
‘In apps als TikTok kun je eindeloos doorscrollen. Dankzij algoritmes krijg je berichten te zien die aansluiten bij jouw interesses. Dat is heel belonend,’ zegt Loes Pouwels van de Radboud Universiteit in een interview met Metronieuws. Doordat sociale media zo verslavend werken, besteden jongeren er erg veel tijd aan. Pouwels ziet ook dat de tijd die jongeren op sociale media besteden, soms ten koste kan gaan van school of werk.

Fien merkt ook het verslavende effect van haar telefoon. ‘Soms ben ik van plan om maar heel even op mijn telefoon te kijken, maar dan kijk ik iets later naar de tijd en is het alweer twee uur verder,’ zegt ze. Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren wel minder op sociale media willen zitten, maar dat ze de afleiding niet kunnen weerstaan.

Thuis of in de kluis
Scholen nemen steeds meer maatregelen rond het sociale-mediagebruik van leerlingen. Zo is het al bijna een jaar geleden dat het kabinet met het dringende advies kwam dat mobiele telefoons uit de klas moesten. Hierna volgde een golf van scholen die overstapten op de regeling ‘Thuis of in de kluis’. Het mobieltje ligt dan in het kluisje van de leerling en wordt ook in de pauzes niet gebruikt. Veel docenten en leerlingen vinden deze regeling een opluchting.

Veel scholen hebben de regeling ‘Thuis of in de kluis’ ingevoerd om de sfeer op school te veranderen. Ze geven aan dat leerlingen weer met elkaar praten in de pauzes en spelletjes spelen, zoals een potje pesten. Ook kunnen de leerlingen zich beter focussen in de les, omdat ze hun telefoons niet binnen handbereik hebben.

Slaap
Uit onderzoek van Beam blijkt dat veel jongeren ook voor het slapen gaan op sociale media scrollen. 20% zelfs een uur of langer, maar doordat je vlak voor het slapen op je telefoon zit, slaap je minder goed, korter en heb je meer kans om ’s nachts wakker te worden. Dat zegt het RIVM. Dat komt door het blauwe licht van je telefoon. Je hersenen denken daardoor dat het nog dag is, waardoor je minder snel in slaap valt en ’s nachts sneller wakker wordt.

Over de auteur

Zärrin Glasbergen

Ik ben sinds 2024 student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn interesse liggen bij de politiek en besluiten die genomen worden binnen het land, de provincie of stad. Ik ben een erg enthousiast over al mijn verhalen en vind het heel leuk om meer mensen om mij heen te leren kennen en mijn algemene kennis met de dag te verbreden.