Amersfoort

Selecteer Pagina

Kruidenlab laat kinderen de lente ontdekken met natuur en zelfgemaakte zalfjes

Kruidenlab laat kinderen de lente ontdekken met natuur en zelfgemaakte zalfjes

plantpotjes Kruidenlab

De lente is begonnen en dat betekent dat de natuur ontwaakt. In de natuurschuur bij Tuinpark Laakzijde leren kinderen tussen de zeven en twaalf jaar bij het Kruidenlab alles over kruiden en hun toepassingen. De workshops, georganiseerd door Stichting ABC en gegeven door kruidenexpert Margreet van de Pol, brengen kinderen op een speelse en educatieve manier in contact met de natuur. 

Ongeveer een keer per maand komen kinderen naar het Kruidenlab om te ontdekken wat je allemaal met kruiden kan doen, van het maken van weegbreezalf tegen wondjes tot viooltjesolie tegen eczeem. De workshops zijn afgestemd op de seizoenen. “Het doel is niet alleen om te leren over kruiden, maar ook om kinderen weer in verbinding te brengen met de natuur,” vertelt Margreet van de Pol. “We beginnen met uitleg in de natuurschuur en gaan daarna op pad om kruiden te zoeken. Ze leren hoe ze kruiden kunnen herkennen en gebruiken, en maken zelf een product om mee naar huis te nemen.” 

Met het ontbloeien van bloemen en planten is de lente het ideale moment om te starten met kruidenkennis. “Nu alles weer begint te groeien, kunnen we de kinderen laten zien hoe kruiden werken en hoe je ze kunt gebruiken,” legt Van de Pol uit. “Ze ontdekken hoe bepaalde planten helpen bij kleine kwaaltjes, zoals brandnetel tegen jeuk of kamille voor ontspanning.” 

Het belang van buitenspelen  

De workshops spelen in op een actuele ontwikkeling: kinderen brengen steeds minder tijd door in de natuur. Onderzoek van het Nederland Jeugdinstituut toont aan dat buiten spelen en natuurervaringen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, zowel fysiek als mentaal. Van de Pol herkent dit ook: “De kinderen die hier komen, willen echt leren over kruiden. Ze stellen veel vragen en houden zelfs een kruidenboek bij waarin ze recepten en aantekeningen verzamelen.” 

Toch ziet Van de Pol een verschil tussen kinderen die bewust naar het Kruidenlab komen en kinderen die deelnemen aan haar andere natuuractiviteiten. “Bij bijvoorbeeld natuuravonturen in de wijk merk ik dat ik kinderen echt uit hun schermtijd moet halen. Ze zijn minder gewend om in de natuur te zijn. Maar bij het Kruidenlab komen kinderen die echt nieuwsgierig zijn en er meer over willen weten.” 

Groeiend initiatief  

Van de Pol woont zelf in de wijk en heeft al jaren ervaring met kruiden en kruidengeneeskunde. In Deventer begon ze met coaching en massage, maar eenmaal in Amersfoort kreeg haar passie voor kruiden een educatieve invulling. “Hier begon het heel goed te lopen met kinderen. Ik merkte dat er een grote behoefte was aan dit soort activiteiten. Via Stichting ABC werd het mogelijk om dit structureel aan te bieden.” 

Els Went, oma van een van de kinderen die het kruidenlab volgt, ziet hoeveel plezier haar kleindochter eraan beleeft. “Ze vindt het fantastisch om buiten te zijn, over bloemen en planten te leren en om er zelf dingen mee te maken. Ze heeft zelfs een keer zelf pesto gemaakt. Dat ze met haar handen bezig is en iets tastbaars meeneemt, maakt het extra leuk.”  

Kruidenkennis voor de toekomst  

Het werken met kruiden is niet alleen leerzaam, maar draagt volgens Van de Pol ook bij aan een bewustere omgang met de natuur. “Ik hoop dat kinderen hierdoor zorgvuldiger met hun omgeving omgaan en andere keuzes maken als ze ouder zijn. Kruiden zijn eeuwenoude kennis die we een beetje kwijt zijn geraakt. Ik wil dat in een modern jasje steken en kinderen laten zien hoe waardevol die kennis is.” 

Het Kruidenlab is toegankelijk voor alle kinderen dankzij subsidie van In de Buurt 033. Ouders betalen een kleine bijdrage en kunnen een strippenkaart aanschaffen. Het initiatief blijft groeien, met steeds meer vaste deelnemers. “De groep is nog in opbouw, maar ik zie al dat veel kinderen blijven terugkomen. Dat is een goed teken,” zegt Van de Pol. 

 

 

 

 

Over de auteur

Merlinde Luijks

Mijn naam is Merlinde Luijks, (18) Ik ben eerste jaar student journalistiek. Ik houd mij vooral bezig met politiek en maatschappelijke onderwerpen. Verder heb ik ook interesse in kunst, muziek en films. Ik kijk er naar uit om verhalen te schrijven over deze onderwerpen. (contact: merlinde.luijks@student.hu.nl)