Afgelopen donderdag vond in Amersfoort de vrouwenavond ‘Ffe buurten’ plaats, georganiseerd door ontwikkelingshulporganisatie Tearfund. De avond, onderdeel van een reeks avonden in Bodegraven, Amersfoort en Enschede, bracht vrouwen samen rondom het thema zingeving en betrokkenheid in de buurt. En legde verbinding tussen je eigen buren en vrouwen die het zwaar hebben over de rest van de wereld. ‘Het doel van de avond is dat je eigenlijk achterover mag leunen en zo ontdekt wie je bent, want vanuit daar geef je vanzelf wel.’ verteld spreker Mirjam van der Vegt.
Een avond van inspiratie en verbinding
Tijdens de vrouwenavond ‘Ff buurten: Op reis om thuis te komen’ stond verbondenheid met de buurt centraal. Met bijdragen van schrijver en spreker Mirjam van der Vegt, musicus Ronald Koops en zangeres Sharon Kips bood de avond een afwisselend programma. Bezoekers luisterden naar muziek, verhalen, humoristische bijdragen en kregen tips om zelf een verschil te maken in hun omgeving.
Tearfund zet zich wereldwijd in voor armoedebestrijding en rechtvaardigheid, met een belangrijke rol voor vrouwen in lokale gemeenschappen.
Deze drie bijeenkomsten zijn een nieuw initiatief om vrouwen te verbinden met hun buurt en hen bewust te maken van de uitdagingen waarmee vrouwen wereldwijd, ook wel ‘zussen’ genoemd, te maken hebben. Dit gebeurt onder andere door verhalen van vrouwen uit andere landen te delen.
Donaties
De bezoekers krijgen tijdens het programma een moment om na te denken over een donatie aan Tearfund. Mirjam Kroes, een van de organisatoren, was positief verrast door de opbrengst: ‘Het is een stuk meer dan de vorige keer,’ vertelt ze terwijl ze de donaties telt.
Ook Van der Vegt was tevreden over het verloop van de avond: ‘Tijdens het programma gingen we samen op reis naar ons eigen hart, naar hoe je vanuit jouw unieke eigenheid kunt verbinden met je omgeving, hoe chaotisch de wereld ook is.’ Ze merkte dat er echt ‘hoop en verbinding’ in het publiek voelbaar was.
Enthousiast publiek
Bezoekers van de avond waren enthousiast over de impact en sfeer van het evenement. Jeanet Vedder, een van de aanwezigen, vertelt: ‘Ik vond het een mooie bemoedigende avond, het stukje contact maken met vrouwen over de rest van de wereld, liet me echt dingen in een ander perspectief zien.’
Ook Annebeth Breer was geraakt door de verhalen die gedeeld werden van anderen vrouwen: ‘Dat is wel een zus die daar zit en die aan het knokken is voor haar gezin, daar kan ik nu iets voor betekenen. Dat is heel mooi.’
Van der Vegt kijkt positief terug op de avond en ziet mogelijkheden om het concept verder uit te breiden: ‘Ik zou het zelf ook nog wel leuk vinden om een avond voor niet-christenen te maken.’ Ze hoopt dat Tearfund samen wil werken aan vervolg avonden maar dit is nog afwachten. ‘Dit is pas de tweede avond’, verteld ze.
Tearfunds missie
De vrouwenavond sloot aan bij Tearfunds bredere missie: via lokale kerken bijdragen aan armoedebestrijding en sociale rechtvaardigheid. Door verhalen te delen wil de organisatie vrouwen inspireren om betrokken te zijn bij hun eigen omgeving.
Met de positieve reacties en de sterke inhoud van de avond, lijkt het initiatief een succes dat mogelijk in de toekomst een vervolg krijgt.