Amersfoort

Selecteer Pagina

Chris Bruijnes: ‘Parkeerbeleid gemeente Amersfoort is onvolwassen’.

Chris Bruijnes: ‘Parkeerbeleid gemeente Amersfoort is onvolwassen’.

Chris Bruijnes bij de ingang van het stadhuis van Amersfoort

Amersfoort – Chris Bruines is klaar met het parkeerbeleid in de gemeente Amersfoort. Het gaat alleen maar om het invoeren van betaald parkeren en het ontbreekt de gemeente aan visie, vindt hij. Als lid van de mobiliteitscommissie en als buitengewoon fractielid van Amersfoort 2014 roept hij de gemeente op om nu echt met een plan te komen en om bewoners meer te betrekken bij het parkeerbeleid.

U noemt het parkeerbeleid van de gemeente Amersfoort onvolwassen, waarom?
Het parkeerbeleid is onderdeel van het mobiliteitsprogramma. Het hogere doel daarbij is dat Amersfoort bereikbaar blijft of beter bereikbaar wordt, groener wordt, leefbaarder wordt, socialer wordt, noem maar op. En het parkeerbeleid maakt daar onderdeel van uit. Maar dat komt er feitelijk op neer dat we in Amersfoort gefaseerd betaald parkeren krijgen ingevoerd. Wij vinden dat het de verkeerde kant opgaat met dit onderwerp, omdat je eigenlijk alleen maar praat over dat fenomeen betaald parkeren als middel en niet meer praat over de hogere doelen die erachter zitten. Wij zeggen altijd: als je een betaald parkeren invoert in de wijk, moet je ook gelijk het verhaal hebben hoe je dan die wijk gaat aanpakken. En: Heb je ook nog behoefte aan plekken waar je de auto kunt parkeren als je niet in een betaald parkeerzone moet of kunt staan? Dat noemen we zogenaamde parkeerhubs. Maar die hubs zijn er niet. En de vraag of er in Amersfoort voldoende ruimte en geld is om die hubs aan te leggen is onduidelijk.

Eigenlijk zegt u dat er geen steun is, omdat een groter plan ontbreekt?
Het probleem is dat de voorzieningen die nodig zijn om de wijken te verbeteren niet geregeld zijn. En dat de discussie eigenlijk alleen maar gaat over het feit dat er betaald moet worden voor het parkeren. Mensen in de stad zien daarom het verband niet tussen die maatregel en de verbetering van de stad zelf.
Wij zeggen altijd: je moet dit soort dingen samen met de wijk doen. Je moet bewoners ook betrekken bij dit soort vraagstukken. Wij vinden dat dit nu onvoldoende gebeurt.

Wat zou Amersfoort2014 dan anders doen als het gaat om het parkeerbeleid?
We zouden eerst betaald parkeren invoeren in de wijken waar het echt nodig is, zodat mensen het ook willen. Dat is de zogenaamde fase 1. Dat doet de huidige coalitie ook. Dat is het invoeren in de binnenstad en een aantal wijken daar net omheen. En wij zouden dan willen weten: Wat zijn daar nou de ervaringen mee? En hoe reageren bewoners daarop? En onze lessen trekken, voordat we het verder opschalen. Nu is het gewoon een agenda van: tussen nu en 2027 wordt in een groot deel van Amersfoort gewoon betaald parkeren ingevoerd.

Betaald parkeren is niet populair. Wordt dit een onderwerp bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026?
Ik denk het wel. 2 jaar geleden heeft 74 procent van de inwoners van Amersfoort in een referendum gezegd: We willen geen betaald parkeren. Nu komt het er gewoon. Daarmee is de discussie gepolariseerd. Iedereen kan straks in een stemhokje een vakje rood maken door ‘tegen’ te zijn. Maar dat komt ook door een gebrek aan draagvlak om überhaupt ‘voor’ te kunnen zijn.
Dus je krijgt een tegenstelling in de stad die je niet kunt negeren. De wethouder heeft eigenlijk zijn hand overspeeld. Hij zei: ik ga de hele stad aan betaald parkeren verbinden. En toen waren de rapen gaar. Dan krijg je dit soort bewegingen. Dan krijg je een gepolariseerde stad. Hij is zelfs al bedreigd.

Over de auteur