AMERSFOORT- Afgelopen weekend was de dertigste editie van het evenement ‘Proef Amersfoort’ weer in volle gang. In dit evenement krijgen de bewoners van Amersfoort en omstreken de kans om verschillende gerechtjes te proeven van regionale restaurants. De restaurants in Amersfoort hopen hierbij niet alleen de bezoekers een leuke tijd te bezorgen maar ook om meer gasten te trekken.
‘Proef Amersfoort’ is in 1995 opgericht met als doel meer mensen te trekken naar de stad en de horeca te promoten. Dit wilden de oprichters, dit waren een paar lokale restaurants, op een leuke en aantrekkelijke manier doen. Het begon kleinschalig in de binnenstad en werd ieder jaar steeds populairder. Vanaf 2018 is ‘Proef Amersfoort’ uitgegroeid van 3 tot 14 verschillende horeca ondernemingen en is het evenement verhuisd naar een grotere plek op de Oliemolenhof in Amersfoort. ‘Proef, beleef en ontmoet, dat is ons motto,’ vertelt organisator Timo Braeken trots.
Pieken en dalen
‘Het is niet altijd perfect gegaan’, vertelde Braeken. In 2023 kon het evenement niet doorgaan omdat te weinig horeca ondernemingen zich hadden aangemeld. De restaurants hadden last van personeelstekort als gevolg van de nasleep van de corona pandemie.
‘Het kost natuurlijk enorm veel tijd, energie en geregel, we staan niet alleen hier met een kraampje, we hebben ook een restaurant dat vol zit met mensen. In 2023 hadden we te weinig personeel om zowel met een kraampje te staan als een restaurant draaiende te houden, en wij waren niet de enige’, vertelt Patrick van Os, eigenaar van restaurant Sally’s Kitchen. Gelukkig is er na dat jaar meer belangstelling gekomen voor de horeca, vooral onder jongeren. ‘Opvallend is dat er steeds meer jongeren in de horeca zijn komen werken, ik hoop dat deze jongeren later het stokje overnemen en dat op die manier de horeca in Amersfoort lopende blijft’ vertelt Braeken.
Vooral vaste gasten
Restaurant Sally’s Kitchen verwacht niet perse nieuwe klanten te trekken, maar is hier vooral om hun huidige (vaste) gasten te zien en contact te onderhouden. Zij doen al een aantal jaar mee met ‘Proef Amersfoort’ en hun restaurant is hier al bekend. ‘Het is enorm leuk om hier te staan en bekenden tegen te komen. Natuurlijk is het altijd leuk om nieuwe gasten te trekken, maar er zijn geen mensen die specifiek hebben aangegeven dat ze naar ons restaurant komen, omdat ze bij het evenement onze gerechten hebben geprobeerd’. Marielle Heeren, een vaste gasten van Sally’s Kitchen bevestigd dit, ‘Ik kom vaak eten bij Sally’s Kitchen en bezoek ook ieder jaar Proef Amersfoort. Ik kom hier eigenlijk puur voor de gezelligheid en niet met het motief om nieuwe restaurants te proberen’.
Toekomstig favoriet?
Restaurant Lyva merkt anderzijds wel dat ze door ‘Proef Amersfoort’ nieuwe gasten trekken. ‘We hebben al heel wat mensen over de vloer gehad die aangeven zeker een keertje lang te komen, dit geeft positieve hoop voor ons restaurant in de toekomst,’ zegt Iris van Burgwal, eigenaresse van Lyva. Het restaurant is pas net een maand geopend, maar er komen nu al veel mensen langs om het culinaire eten te proeven. Burgwal hoopt dat het restaurant meer naamsbekendheid krijgt door ‘Proef Amersfoort’ maar maakt zich na al die positiviteit daar nu niet druk om.
Dat smaakt naar meer
De dertigste editie van ‘Proef Amersfoort’ was een groot succes, de gasten waren tevreden en de restaurants hebben ondanks de drukte, het toch voor elkaar gekregen om zowel hun restaurant open te houden, als op ‘Proef Amersfoort’ te staan. Dit evenement zorgt ieder jaar weer voor een opleving van de Amersfoortse horeca. ‘Het is altijd even spannend hoe het gaat lopen en of de restaurants het allemaal wel redden, maar ik acht deze dertigste editie als geslaagd, ik kijk nu al uit naar de volgende editie’, aldus Braekman.