Stijging in aantal uitvaartondernemingen, ook in Amersfoort

Stijging in aantal uitvaartondernemingen, ook in Amersfoort

De afgelopen jaren is het aantal uitvaartondernemingen in het land snel gegroeid. Aan het begin van dit jaar had Nederland volgens de Kamer van Koophandel zo’n 2700 uitvaarondernemingen. Dat is een stijging van 30% in vergelijking met vijf jaar eerder. Ook in de provincie Utrecht is de stijging te zien. Met een toename van 35% ten opzichte van 2016 telt de provincie nu 239 ondernemingen. In Amersfoort kwamen er 8 nieuwe bij.

Het grotendeel van deze ondernemingen zijn uitvaartverzorgers. Zij verzorgen samen met de familie van de overledene de afscheidsceremonie. Er is veel werk in de uitvaartbranche. Door corona en de vergrijzing in Nederland stijgt het aantal uitvaarten per jaar aanzienlijk. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek overleden afgelopen jaar 15.000 mensen meer dan voorspelt. Daarbij is de verwachting dat het aantal uitvaarten per jaar door de vergrijzing zal toenemen van 155.000 naar 220.000 tot 2040.

Volgens de Rabobank zijn steeds meer eenmanszaken binnen de uitvaartbranche gespecialiseerd, bijvoorbeeld in het verzorgen van een duurzame uitvaart. Ook Caroline van Engen, eigenaar van Bloesem Uitvaart in Amersfoort, ziet dat er meer behoefte is aan andere manieren van een uitvaart. “Ik denk door de grotere bewustwording van wat het vak inhoudt gecombineerd met het feit dat er veel meer mogelijk is dan de meesten denken. Hierdoor kun je veel voor mensen betekenen en dat spreekt velen aan. Traditionele uitvaarten zijn ook mooi, maar dan wel omdat ze er bewust voor kiezen en niet omdat ze denken dat het zo moet of hoort.”

Bang voor concurrentie is van Engen niet. “Ik denk dat er veel aan het veranderen is in de branche en dat het ook de hoogste tijd hiervoor is. Dit kunnen we niet alleen aan, dus het is fijn dat er meerderen zijn die er net zo over denken als wij. Wij hebben ook meerdere ‘samenwerkingsverbanden’ lopen met deze ondernemers. Juist om elkaar te helpen.”

Over de auteur

Sanne Smit

Mijn naam is Sanne Smit. Ik ben eerstejaars journalistiek student op de Hogeschool van Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *