Veel inwoners voelen zich onveilig in hun stad. Er zijn ook maar 31 boá in heel Amersfoort, wat weinig is als je het vergelijkt met het aantal inwoners. Vooral in het centrum is veel overlast.
Tekst door: Myrthe Kummeling / Audio door: Amber van Es
Slechte handhaving
Vooral in het centrum en de wijk Kruiskamp is het gevoel van onveiligheid groot. Dit is ook niet zo gek, omdat in het centrum de uitgaansgelegenheden zitten. Er worden dan ook veel meldingen gemaakt van bewoners over de overlast die het uitgaansleven met zich meebrengt. Doordat er zo weinig boa’s zijn, kan er niet goed worden gehandhaafd. Om deze reden komen de feestvierders dan ook speciaal van uit Utrecht naar Amersfoort. Daarom is de gemeente druk bezig met het plan om meer boa’s in de stad te krijgen. Ze willen inzetten op jeugdboa’s. Dit zijn boa’s die zich richten op de jeugd. Veel van de overlast wordt namelijk veroorzaakt door deze groep.
Voorstanders
Ook Hans Kerkwijk, wonend in het centrum, geeft aan dat hij een groot voorstander is van het inzetten van extra boa’s. De boa’s komen ook vaak pas in actie na een aanvraag is zijn ervaring. Dat werkt natuurlijk niet. Zelf woont hij in het centrum van Amersfoort en heeft soms slapeloze nachten door de geluidsoverlast. Hier moet echt iets aan gedaan worden vindt hij. Echter voelt hij zich nooit onveilig in de stad. ‘Nee, ik heb eens voor de pinautomaat gestaan, toen stond er iemand die mijn pincode wilde hebben.’ verteld Kerkwijk. ‘Je krijgt een knal voor je kanus!’ heeft hij tegen die man gezegd. ‘Toen droop hij wel af.’
Het CDA, VVD en de ChristenUnie organiseerde dinsdag 10 september een debat voor meer handhaving in de openbare ruimte. Ze zijn hier al jaren mee bezig dat ze meer handhavers willen. Amersfoort telt maar liefst 161.825 inwoners, in vergelijking met het aantal boa’s die ze hebben is dit veel te weinig. Arie den Ouden is raadslid van het CDA en woordvoerder voor veiligheid en handhaving. Hij vertelt in het audio interview hieronder hoe het komt dat er een te kort aan boa’s is.