Amersfoort

Selecteer Pagina

Buurten bij het toekomstige stadhuis tijdens Burendag

Buurten bij het toekomstige stadhuis tijdens Burendag

Bouwplaats toekomstig stadhuis

SOESTERKWARTIER – Er wordt hard gewerkt aan een nieuw stadhuis. In het kader van nationale burendag was er daarom een evenement georganiseerd naast de bouwplaats. Dit evenement was bedoeld om mensen kennis te laten maken met hun nieuwe buren, de gemeente. Maar ook de tijdelijke buren, de bouwers die nog twee jaar aan het bouwen zijn.

 

Buurten op de bouw

Met een budget van 118 miljoen voor het nieuwe stadhuis, begint het langzaam uit de grond te stijgen. Over 2 jaar moet het af zijn. Omwonenden maar ook inwoners van Amersfoort zijn razend benieuwd. Daarom is tijdens Burendag een speciale activiteit georganiseerd genaamd; ‘buurten op de bouw’. Dit gaf inwoners de kans om hun nieuwe toekomstige stadhuis van dichterbij te bekijken.
Alex Deligt, programmamanager gemeente Amersfoort vertelt: “Ongeveer een kwart van de mensen die aanwezig zijn, zijn collega’s met hun familie. En iets van een kwart zal van wat verder wegkomen uit Amersfoort, de burgers eigenlijk. En waarschijnlijk de helft komt uit de buurt, oftewel de buren.” Ook vertelt Alex: “Wij vonden het mooi om op Nationale Burendag hierop aan te sluiten. Zodat buren elkaar beter leren kennen. Wij willen straks ook huis voor de stad zijn, waar mensen elkaar ook wat vaker kunnen ontmoeten. Toevallig of expres.”

 

Het evenement

Onder het genot van een zonnetje, afgewisseld met een bui, was er een festivalachtige setting gemaakt met wat tenten. Hier waren de verschillende betrokkenen aanwezig om ieder hun rol in de bouw te vertegenwoordigen. Bezoekers konden een praatje maken met wethouder Micheline Paffen, aannemer Dura Vermeer, Kraaijvanger Architects, Burgemeester Lucas Bolsius en tot slot het projectteam vanuit de gemeente. Bij entree werd je ontvangen door begeleiders van de gemeente. Er waren drie tenten opgezet. In de eerste tent zaten de mensen van Indebuurt033 en Werkcentrum regio Amersfoort. Daarachter kon je aanhaken bij presentaties van Dura Vermeer en Kraaijvanger Architects over de toekomstplannen. Tot slot was ook vanuit de gemeente het centrum voor archeologie aanwezig. Zij toonden wat opgravingen die waren gedaan tijdens de afgravingen op de nieuwe locatie. Dit allemaal onder het genot van een poffertje. Ook was er aan vermaak voor de kinderen gedacht. Zo waren er mini-hijskranen aanwezig om mee te spelen en was er een spel met kaarten.

Nieuw Stadhuis

Er is veel animo voor het nieuwe stadhuis. Er waren veel bezoekers komen kijken die in 2026 in het nieuwe stadhuis gaan werken. Zo ook Jeroen Snel, oud-presentator van Blauw Bloed, nu werkzaam bij de communicatieafdeling van de Gemeente Amersfoort: “Ik ben hier zowel privĂ© omdat ik al 20 jaar inwoner ben, maar ook professioneel om verslag te doen van deze dag. Ik ben heel nieuwsgierig, dit is natuurlijk mijn toekomstige kantoor!”
Het nieuwe stadhuis laat nog 2 jaar op zich wachten. Toch zijn er nog veel vragen, zoals: wat gaat er gebeuren met het oude stadhuis of wat wordt het adres van het nieuwe stadhuis? In het onderstaande audio-interview gaat burgemeester Bolsius in op deze vragen.

Over de auteur

Tijmen Tjalsma

Tijmen Tjalsma (19) is videograaf en journalist (in opleiding). Werkt in de duurzame energie-sector en schrijft regionaal nieuws voor Amersfoort en Leusden.