Amersfoort

Selecteer Pagina

Kattentattoos voor het goede doel

Kattentattoos voor het goede doel

Tatoeëerder Francine Launspach zet de eerste kattentattoo van de dag.

EEMKWARTIER – Tattoo-artiesten zetten tatoeages van katten om geld op te halen voor de Dierenbescherming Amersfoort tijdens hun zelfbedachte Kattenflashdag. Per tatoeage doneren ze 25 euro.

Bij binnenkomst in Tattoolab hangt er een relaxte en fijne sfeer. Terwijl ze met elkaar kletsen en koffie drinken, zijn de vier tatoeëerders bezig met de voorbereidingen voor hun zelfbedachte Kattenflashdag. Dit is een initiatief waarbij ze per tatoeage 25 euro doneren aan de Dierenbescherming Amersfoort. Deze donatie is specifiek bedoeld voor de katten in Amersfoort. Ze schudden flesjes inkt en leggen hun zelfgemaakte ontwerpen klaar voor de eerste klanten. De verschillende ontwerpen die in diverse stijlen zijn gemaakt hangen aan de muur. Klanten kunnen zelf kiezen welk ontwerp ze mooi vinden. Als ze een tattoo hebben gekozen, krijgen ze een nummertje en is het wachten geblazen.

Dit is de tweede keer dat de Kattenflashdag plaatsvindt. Eigenaresse Francine Launspach vertelt met veel enthousiasme over de vorige editie, terwijl ze bezig is met het opstarten van de tattoomachine en de inkt erbij pakt. “Er stond een enorme rij, zelfs in de regen,” vertelt ze trots. “Er hing een supergoede, gezellige sfeer en we hebben gelukkig een mooie opbrengst kunnen ophalen.” Tatoeëerder Annerie van den Eshof is de bedenker van het initiatief. Ze sprak een vriendin die in Spanje was, en die was geraakt door de vele straatkatten die daar leven en de situatie waarin ze moeten leven. “Ik wilde meteen iets verzinnen om te helpen; het liefst wilde ik ernaartoe. Toen bedacht ik me dat ik ook vanaf hier iets kan bijdragen,” vertelt Van den Eshof. Het idee ontstond om met de rest van het team tatoeages te ontwerpen van katten en een speciale dag vrij te maken om deze te zetten. De opbrengst ging naar de Streetcats Rescue Conil, een non-profitorganisatie die zich inzet voor straatkatten in Zuid-Spanje. Hiermee hebben ze onder andere voor eten en water gezorgd voor de Spaanse katten. Terwijl ze dit vertelt, komen de eerste klanten binnenlopen.

Ilona Klaver is een van deze klanten. Ze is als eerste aan de beurt bij tatoeëerder Francine Launspach. Klaver is dierenverzorgster op de kattenafdeling van de Dierenbescherming Amersfoort. Ze heeft al een ontwerp uitgekozen en zit zonder spanning in de stoel. “Ik heb al meerdere tatoeages en ik heb nog nooit pijn ervaren tijdens het zetten,” vertelt ze. Ze is enthousiast over de Kattenflashdag. “We kunnen het geld bij de Dierenbescherming goed gebruiken, vooral voor eten. We hopen ook meer medische kosten te kunnen vergoeden.”

“Sommige klanten waren hier al om 08:00, terwijl we pas beginnen om 10:00,” vertelt Finn de Hamer, terwijl ze bezig is met thee zetten. De Hamer, gastvrouw en verzorger, loopt overal en nergens rond de hele dag. Ze helpt klanten en doet de nazorg van de tatoeages voordat er foto’s worden gemaakt door een fotograaf.

Ook is illustrator Hallie Lama aanwezig, die de hele dag kosteloos een portretje kan maken van jouw kat. Er zijn ook andere tekeningen van katten te koop, waarvan 5 euro of 7,50 euro wordt overgemaakt naar de Dierenbescherming. Alle medewerkers dragen ook kleding waarop katten te zien zijn; het is duidelijk te zien dat ze met z’n allen een doel hebben: zoveel mogelijk katten helpen in Amersfoort.

De katten zijn niet de enige dieren waar het team zich voor inzet. Zo hebben ze ook de Bijenflashdag, waarop ze zich inzetten voor het welzijn van de bij.

Bent u benieuwd naar de initiatieven van Tattoolab?

Bekijk hun website via deze link: https://tattoolab.nl/

 

Verslaggeefster Floor van der Vaart maakte een reportage over deze bijzondere dag:

Over de auteur

Senna de Wit

Ik ben Senna de Wit (2006). Geboren en getogen in het mooie Gouda, Zuid-Holland. In mei 2024 heb ik het hoger algemeen voortgezet onderwijs (HAVO) afgerond. In september 2024 ben ik begonnen aan de School van Journalistiek in Utrecht omdat ik schrijven en verhalen maken heel leuk vind. Theater is mijn grote passie. Al 12 jaar volg ik theater les en werk mee aan meerdere producties, zelf heb ik ook een voorstelling geschreven en geregisseerd. Mijn journalistieke interesses liggen op het gebied van bestuur en misdaad. Zelf luister ik veel podcasts, vooral true crime. Het lijkt me leuk om daar in de toekomst zelf ook mee aan de slag te gaan. Email: senna.dewit@student.hu.nl