Het centrum van Amersfoort staat sinds dit jaar in de top 10 van de beste binnensteden van Nederland, blijkt uit een rapportage van het adviesbureau Goudappel. Dit is één plek hoger dan vorig jaar in de ranglijst van de top honderd ‘meest vitale’ steden. Maar hoe is deze stijging tot stand gekomen en wat vindt de lokale bevolking van dit nieuwtje?
De stijging van Amersfoort in de lijst zit hem vooral in de bereikbaarheid per auto. De files vallen mee en mensen komen relatief snel op de gewenste plek als we kijken naar de reistijd. Toch is het bijzonder, omdat Amersfoort ook wel ‘autoluw’ is. Dit houdt in dat er relatief weinig gemotoriseerd verkeer aanwezig is. Dit klopt ook, er rijden minder auto’s in en rondom de binnenstad vanwege de vergunningen en ontheffingen binnen de singel van de stad.
Het onderzoek van Goudappel heeft gekeken naar 25 objectief gemeten indicatoren behorend tot vijf categorieën: voorzieningenaanbod, ruimtelijke kwaliteit, demografie en bereikbaarheid. Bij de voorzieningen gaat het bijvoorbeeld over het aanbod van publieke ruimtes zoals de bibliotheek, winkels en supermarkten. Ook is veiligheid van belang en wordt er gekeken naar leegstand. Bij demografie en bereikbaarheid staat de bevolking en de toegang tot wegen centraal.
“Het verbaast me niks dat het nu rustiger en veiliger is in Amersfoort, want je krijgt zo een boete van 300 euro. Het is veel stiller. Vroeger gingen we op stap met paard en wagen of met de hondenkar, toen was dit niet nodig,” zegt Henk (74) nadat hij het nieuws hoort. Henk woont al zijn hele leven in Amersfoort, geboren en getogen in het Soesterkwartier. Hij geeft aan trots te zijn op de stad: “Het zijn voornamelijk de oude stukjes die het aantrekkelijk maken zoals Kruiskamp waar ik vaak heen ging om te voetballen.”
Deze aantrekkelijkheid is terug te zien aan de inwoners van de stad. Henk zegt hier het volgende over: “Het is een groeistad geweest, er woonde eerst 66.000 inwoners en inmiddels zijn dit er al 170.000.”