Amersfoort

Selecteer Pagina

Tentoonstelling Slaap! verwelkomt veel bezoekers

Tentoonstelling Slaap! verwelkomt veel bezoekers

Slaapwandelende wassen beeld

 

AMERSFOORT CENTRUM – De tentoonstelling Slaap! blijkt een groot succes te zijn. “Het thema is natuurlijk universeel en dat zien wij terug in de opkomst”. Jong en oud komen massaal langs om een kijkje te nemen naar de vele kunstwerken over het thema slaap. 

 

Binnen in het gebouw van de Kunstkade waar de tentoonstelling wordt gehouden staat het vol met beelden. De ruimte waarin de kunstwerken tentoongesteld worden, galmt. Er hangen drie blauwe matrassen aan de muur en er zijn slapende beelden te zien. De mensen kijken aandachtig naar een kunstwerk en schuifelen dan weer door naar de volgende. Het is erg druk, vindt Mark, die werkt voor de KunstKade (echte naam bekend bij de redactie). “Ik heb veel tentoonstellingen gezien, maar vaak is het niet zo druk”, aldus Mark. 

 

Iedereen kan zich vinden in het onderwerp slaap, ongeacht of je goed of slecht slaapt. “Mensen besteden minstens drie kwart van hun leven aan slapen”, vertelt Mark. Er lopen veel kinderen met hun ouders rond die kijken naar de beelden. ‘Slaap is een belangrijk onderwerp en is ook essentieel voor ons om te functioneren en dat moeten kinderen soms nog leren’. De kinderen die rondlopen vinden de tentoonstelling erg leuk, maar soms nog toch een beetje eng. “Ik schrok van het beeld, ik dacht eerst dat het echt was”, vertelt een kind over het wassen beeld midden in de kamer. Het is een beeld van een man die aan het slaapwandelen is. De volwassen zijn onder de indruk van de tentoonstelling, er is dan ook veel te zien in meerdere soorten stijlen. “Ik heb veel indrukwekkende kunstwerken gezien over verschillende fases van het slapen”, vertelt Lucas Wijer. Hij heeft een bezoekje gebracht aan de Kunstkade in Amersfoort om een kijkje te nemen bij de tentoonstelling Slaap!. “Er zijn veel verschillende disciplines te zien, alleen vind ik de moderne kunst soms wel een beetje ver gaan”. Hij heeft het over de video die speelt van een vrouw die op bed ligt. “Soms probeer ik me er wel voor open te stellen, maar het is gewoon niks voor mij.” 

 

De tentoonstelling trekt een brede publieksgroep aan. Doordat het zo druk is vervalt de sfeer van het thema, vindt Mark. “Het zou veel meer sfeer maken als het stil zou zijn, omdat dat veel beter zou aansluiten bij het hele thema”. Het is in de ruimte dan ook inderdaad niet stil en veel mensen praten met elkaar.  Wat opvalt is dat bijna elk beeld een slapend persoon bevat. “Ik vind het erg jammer dat het onderwerp zo gesloten is, want iedereen denkt bij het thema aan het slapen.” Hij vertelt dat hij leukere en meer spannende tentoonstellingen heeft gezien. “Zelf zou ik het veel leuker vinden als de kunstenaars meer over dromen hadden gemaakt”, aldus Mark. Omdat het zo een voor de hand liggend onderwerp is, is de kunst veel toegankelijker voor iedereen. Kinderen en ouderen kunnen allebei leren van de kunst en toch blijft het een leuk familie-uitje, vindt Mark. 

 

De tentoonstelling isnog te zien tot 5 januari met elke keer nieuwe voorstellingen.

Over de auteur

Summer Staats

Ik ben Summer Staats en sinds 2024 student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hiervoor heb ik de havo afgerond op Arte College in Almere Poort in het studiejaar 2022-2023 en daarna heb ik een tussenjaar genomen. Ik heb onderzoeken en maatschappelijke vraagstukken altijd al interessant gevonden en sta altijd open om nieuwe dingen te leren. Lezen, schrijven en leren zijn dan ook de activiteiten waar ik mij mee vermaak. Ik hoop nieuws te brengen wat transparant is en waarmee iedereen een mening kan ontwikkelen. Zelf vind ik het belangrijk om op te komen wat voor mij belangrijk is, zoals het klimaat en dierenleed. Ook is kunst een van mijn vele interesses en hou ik van alle kunstgenres. Ik luister graag naar wat mensen te zeggen hebben en hoop altijd dat ik daar iets nieuws van kan leren.