Amersfoort

Selecteer Pagina

Vliegende kunst in het paviljoen

Vliegende kunst in het paviljoen

In het rietveldpalvijoen in Amersfoort kijk je je ogen uit naar alle mooie foto’s van Willem Wernsen. Nu is er een nieuwe expositie van de heer Wernsen, paradijsvogels. Met meerdere gastfotografen hun werk erbij hoopt het rietveldpalvijoen op een waar succes.

Terwijl het buiten pijpenstelen regent, heerst er binnen in het Rietveldpaviljoen een warme en fijne sfeer. Wij worden vriendelijk ontvangen door Pieter-Joost Sluis. En bevinden ons snel in de wereld van Willem Wernsen

In het midden van de zaal draait een film over het leven van Willem Wernsen. De film neemt bezoekers mee op een visuele reis door zijn carrière en persoonlijke leven, met interviews en archiefbeelden. Twee bezoekers zitten aandachtig naar het scherm te kijken, helemaal in stilte, allebei hebben namelijk een koptelefoon op om niemand te storen.

De expositie is pas net geopend en op deze vrijdagmiddag is het nog vrij rustig. Bezoekers lopen op hun gemak rond, nemen de tijd om de foto’s in zich op te nemen en genieten van de verschillende stijlen en technieken die Wernsen in zijn werk toepaste. De zorgvuldig gekozen beelden brengen herinneringen en emoties naar boven, en dat maakt het voor velen een bijzondere ervaring.

Een van deze bezoekers is de heer Martin Oomen, een man van middelbare leeftijd die tegenover het Rietveldpaviljoen woont. Voor Oomen is het een vertrouwde omgeving; hij komt hier vaker, vaak zonder specifieke reden. “Ik kom hier gewoon voor de leuk,” vertelt hij met een brede glimlach. Oomen heeft altijd al een passie voor fotografie gehad. “Een van mijn grootste hobby’s vroeger was foto’s maken,” voegt hij eraan toe. De expositie over Wernsen is voor hem dan ook een mooi extraatje. Verder vindt Oomen dat de expositie zeer toegankelijk is dus iedereen wel zeker een keer langs moet komen

Terwijl de regen tegen het raam blijft tikken is de sfeer niet veranderd in het paviljoen. De mensen die er waren verlaten langzamerhand het pand, en wij blijven over.

Fienne Klerken sprak Pieter-Joost Sluis verder over de tentoonstelling, en over zijn eigen foto die ook in de collectie te vinden is.

Over de auteur