Amersfoort

Selecteer Pagina

Het Coming-Out ontbijt op het Stadhuis: ochtend vol verbinding

Het Coming-Out ontbijt op het Stadhuis: ochtend vol verbinding

Regenboogvlag gehesen op het Stadhuisplein

Ook dit jaar organiseert gemeente Amersfoort een Coming Out ontbijt op het Stadhuis. Op 11 oktober, ook wel Coming-Outday, wordt aandacht gevraagd voor de diversiteit van de stad en de trots op de regenbooggemeenschap als onderdeel van de diversiteitweek.

De vrijdagochtend begint vroeg voor de bezoekers van het ontbijt. Om 07:30 verzamelen mensen zich in het stadhuis in Amersfoort, nog wat slaperig en met halfgeopende ogen. Eenmaal de eerste trap op, wordt het publiek begroet door de felle en levendige kleuren van de regenboogvlag. Tafels met rood, oranje, geel, groen, blauw en paars bedekte spullen vullen de ruimte. Ook de tafel met een divers ontbijtbuffet staat klaar, waar de eerste mensen de borden volscheppen.

Diversiteitsweek:

Het Coming Out ontbijt is een programmaonderdeel van de diversiteitsweek in Amersfoort. Door middel van verschillende evenementen worden jong en oud samengebracht om een frisse blik te werpen op de veranderende samenleving. Daarnaast is op 11 oktober de internationale Coming-Out Day, die sinds 2009 zijn intrede heeft in Nederland. Het is de dag waarop je viert dat iedereen open kan zijn over wie ze willen zijn. ‘Jong van hart, jong van Geest’, het thema van de diversiteitsweek van dit jaar staat dan ook voor verbinding, inspiratie en verandering, waar het ontbijt gelegenheid toe biedt.

Wethouder Diversiteit en Inclusie, Micheline Paffen, is aanwezig en verwelkomt het publiek na afloop van het ontbijt in de Raadszaal. “Fijn dat we met zijn allen aanwezig zijn op Coming-Out Day, een belangrijke dag die we hier in Amersfoort mogen vieren,” doorbreekt ze de stilte in de zaal. Paffen benadrukt het belang om stil te staan bij de regenbooggemeenschap van Amersfoort, ook wel de LHBTIQA+ gemeenschap. Deze afkorting staat volgens het Nederlands Jeugdinstituut voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en aseksueel. De + staat hierbij voor alle andere vormen die niet heteroseksueel en cisgender zijn.

LHBTI+ discriminatie:

De aandacht omtrent de gemeenschap is noodzakelijk door de 25% stijging van lhbti+ discriminatie in 2023 in Nederland. Ook in Amersfoort komt het nog steeds voor dat mensen worden uitgescholden, ongelijk behandeld en geweld ervaren. 10 mensen uit Amersfoort maakten hiervan melding op discriminatie.nl.

De gemeente Amersfoort wil hier verandering in brengen en staat voor een inclusieve en diverse stad waarin iedereen zich thuis voelt. Het college B&W heeft zich verbonden aan de Inclusie Agenda – Regenboog. Hierin zijn acties vastgelegd die de inclusie en acceptatie zouden vergroten.

Gender Sexuality Alliance:

Het vergroten van de toegankelijkheid van organisaties die opkomen voor de belangen van de gemeenschap is één van de acties uit de regenboogagenda. Reinout, lid bij de GSA (Gender Sexuality Alliance) namens het stedelijk gymnasium Johan van Oldenbarnevelt is aanwezig bij het Coming Out ontbijt en zegt het volgende: “Het ontbijt is supergezellig om bij te wonen en het is een mooie activiteit als representatie van de GSA.” Reinout legt uit dat de GSA bestaat uit individuele groepen op scholen die staan voor het creëren van een veilige omgeving en het bestrijden van ongelijkheid omtrent gender en seksualiteit. “We helpen bij evenementen zoals paarse vrijdag of activiteiten omtrent Coming-Out Day, zoals vandaag.”

Regenbooggezin:

Naast de benoeming van de LHBTQ+gemeenschap, staan de aanwezige regenbooggezinnen centraal tijdens het ontbijt in de diversiteitsweek. Martine Berendsen, ambtenaar van de gemeente Amersfoort en moeder van zo’n regenbooggezin geeft uitleg bij dit begrip. “Ik heb een relatie met een vrouw en wij wilden samen kinderen en toen zijn we een weg gaan zoeken om kinderen op te voeden en te krijgen. Dit maakt ons een ander gezin dan een hetero-gezin waarbij dit biologisch gezien ‘makkelijker’ is om dit voor elkaar te krijgen.”

Hijsen van de Regenboogvlag:

Na de bijeenkomst lopen de bezoekers een voor een naar buiten richting het Stadhuisplein, waar de wethouder de Regenboogvlag hijst. Dit wordt gedaan om te onderstrepen dat in Amersfoort iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht gender, kleur, afkomst, geloofsovertuiging, beperking of maatschappelijke status. Paffen sluit haar betoog dan ook af met de krachtige uitspraak: “We gaan vieren dat ons stadswapen de regenboogkleuren draagt.” Met het hijsen van de vlag eindigt een gezellige ochtend van verbinding en acceptatie, een statement dat de stad hoopt vast te houden in de toekomst.

Tijdens het ontbijt is ook Improvive aanwezig met een nieuwe Ai-functie waardoor bezoekers in gesprek kunnen gaan met online Ai-gegenereerde content. Twee personages binnen dit programma zijn voor dit event ingesteld op onderwerpen die te maken hebben met gender en seksualiteit. Verslaggever Bo Brul gaat in gesprek met Roger ter Heide.

Over de auteur

Sofie Bouwmeester

Sofie Bouwmeester (2006) is een beginnend journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Zij is geïnteresseerd in de wereld om haar heen en houd van verhalen vertellen, vooral schriftelijk kan zij haar ei kwijt. Als kind stonden de teksten al snel op papier en ook creativiteit is een belangrijk aspect in haar nieuwsgierige karakter. Momenteel werkt ze als horecamedewerker in een Frans-Aziatisch restaurant in het Gooi en ze hoopt in de toekomst verder te kunnen in de jeugdjournalistiek.