Amersfoort

Selecteer Pagina

Kledingruil Leusden laat anders denken over tweedehandskleding

Kledingruil Leusden laat anders denken over tweedehandskleding

Vrouw aan het struinen door de kledingrekken op de kledingruil in Leusden.

Tegenwoordig wordt er ontzettend veel fast fashion kleding geconsumeerd. Toch blijkt uit onderzoek van het CBS dat consumenten in maart 2024, 4,7% meer duurzame goederen hadden gekocht dan het jaar ervoor, het gaat vooral om kleding en schoenen. Daarom vindt er in bibliotheek Eemland in Leusden op zaterdag 19 oktober een kledingruil voor dames- en kinderkleding plaats. ‘Voor één T-shirt heb je 2700 liter water nodig, voor een spijkerbroek, 7000 liter water.’ aldus Hemminga.

 

Beïnvloed door tweedehands

Dames van verschillende leeftijden struinen de kledingrekken af, op zoek naar iets leuks om mee naar huis te nemen. Afgelopen woensdag hebben ze al een eigen kledingstuk ingeleverd. Nu mogen ze er iets leuks voor terug zoeken. Met een geconcentreerde blik pakken de vrouwen de kledingstukken uit de rekken en kijken of het iets is. Tegen de muur staat een tafeltje waar men koffie, thee en een plakje cake kan pakken. Achter in de ruimte staan bakken vol kleding op een tafel. Elske Boelens is druk aan het graaien in de bak waar ‘sportkleding’ op staat. Ze trekt een roze topje uit de bak. ‘Ik probeer even te achterhalen welke stof dit is.’ zegt ze serieus. Dit is de eerste keer dat ze op een kledingruil is, maar ze gaat regelmatig naar tweedehandswinkels. Het begon toen ze een wat krappere beurs had. Ze wilde namelijk wel leuke spullen hebben. Toen ontdekte ze dat de kwaliteit daar vaak erg goed is. ‘Je kan er mooie en goede kleding kopen voor weinig geld.’ volgens Boelens. Ook is ze zich bewust van de vervuilende effecten op de natuur die fast fashion met zich meebrengt. Daar is ze zich meer bewust van gaan worden sinds ze tweedehands shopt. ‘Er is veel te veel kleding, dus het is mooi als er minder geconsumeerd wordt. Daarom vind ik het concept van een kledingruil erg goed. Het is een heel mooi systeem. Ik heb het gevoel dat fast fashion heel vervuilend is, maar ik denk dat we de volle omvang niet weten. Je ziet de dump namelijk niet.’ volgens Boelens. We krijgen dus niet alles mee van de vervuilende effecten die onze hippe kleding met zich meebrengt. Om deze reden koopt ze zo min mogelijk in ketens zoals Zara, H&M en New Yorker. ‘Ik probeer zo veel mogelijk tweedehands te halen, niet alleen kleding.’ aldus Boelens.

Naast de bakken vol kleding staat een grote spiegel waar een vrouw kijkt of de roze blazer haar mooi staat. Twijfelachtig kijkt ze zichzelf aan in de weerspiegeling. ‘Ik zag de kledingruil voorbijkomen in het Leusderkrantje en ik heb zo veel kleding. Ik dacht: laat ik het toch hieraan geven. Normaal geef ik mijn kleren altijd aan een gezin.’ verteld B. Weenink. Ze gaat niet vaak naar een tweedehandskledingwinkel en denkt niet dat dit door de kledingruil verandert. Wel koopt ze af en toe andere spullen tweedehands. Weenink naait zelf veel kleding, ze maakt oude kleren dus vaak weer als nieuw. Tegenwoordig koopt ze niet veel kleding meer. Daarom vindt ze het niet zo nodig om tweedehandskleding te kopen.

Voor iedereen

Ook tweedehandskledingwinkel Terre des Hommes ziet dat er tegenwoordig meer aandacht wordt besteed aan tweedehandskleding. Gertrude Hemminga merkt dat mensen die voor het eerst iets kopen in de winkel vaak terugkomen. ‘We hebben veel vaste klanten uit de buurt van Amersfoort. Mensen die dan één keer geweest zijn, komen vaak terug, ze ontdekken dat ze weinig betalen voor een hoge kwaliteit. Mensen kopen tweedehands vaak om drie redenen: ze willen goedkoop, duurzaam of voor het goede doel.’ De winkel krijgt spullen en kleding van mensen die daar vanaf willen, lapt de spullen op en verkoopt ze en de opbrengst gaat naar het goede doel. De dozen met gebrachte kleding staan zorgvuldig opgestapeld in het magazijn. ‘Verschillende soorten mensen komen de kleding brengen: ze dragen de kleding een tijdje en zijn erop uitgekeken, soms is hun partner overleden, of ze hebben simpelweg te veel kleding. Mensen beginnen de ‘groene gedachte’ te ondersteunen, voor één T-shirt heb je 2700 liter water nodig. Voor een spijkerbroek, 7000 liter water. Dat is echt heel veel.’ zegt Hemminga serieus.

 

 

 

Tekst door: Myrthe Kummeling

Audio door: Amber van Es

 

In het kader van de duurzaamheid organiseert de bibliotheek Eemland in Leusden een kledingruil festival. Dit doen ze samen met de Groene Belevenis, Clothing Loop en Duurzaam Doen Leusden. Verslaggever Amber van Es onderzoekt waarom het zo belangrijk is dat kleding een tweede kans krijgt en spreekt daarover met Anita van der Vlist en Hanneke de Witte.

 

Over de auteur

Myrthe Kummeling

Hey, ik ben Myrthe Kummeling en ben 17 jaar oud. Ik woon in een klein dorpje, dichtbij Arnhem. Journalistiek is de studie voor mij, omdat ik een erg brede interesse heb. Ook ben ik nieuwsgierig aangelegd en houd er dus van om dingen uit te pluizen. Wat ik precies wil doen met de studie weet ik nog niet. Wel lijkt me het leuk om documentaires te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ik vind het namelijk erg leuk om naar dit soort tv te kijken. Daarnaast vind ik ook erg leuk om te schrijven.