Amersfoort

Selecteer Pagina

Nieuwe reeks natuurlezingen van start

Nieuwe reeks natuurlezingen van start

Eerste natuurlezing van het jaar met rechts spreker bioloog Zomer Bruijn . Foto door Jada Haakman

SCHOTHORST – Dinsdag 14 januari is in Het Groene Huis de nieuwe reeks natuurlezingen van start gegaan. Deze eerste lezing van de reeks en tevens het nieuwe jaar werd afgetrapt met het onderwerp ‘nachtdieren’.  Een avond georganiseerd door De Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, vol met nachtbeelden van dieren en toelichtingen van bioloog Zomer Bruijn.  

 

Gemoedelijke sfeer 

Het duurzame Groene Huis verlicht de donkere, natuurlijke omgeving in Schothorst. Het mistige weer weerhoudt bezoekers duidelijk niet om de avond bij te wonen; er komt ruim tachtig man af op de natuurlezing over nachtdieren. Bij binnenkomst in het volledig moderne, houten gebouw komt de geur van koffie en hout de bezoekers tegemoet. In het gebouw staan veel planten, boeken, er is een speelhoekje voor kinderen aanwezig en ook is het duidelijk te voelen dat de verwarming al even staat te gloeien. Aangezien de meeste bezoekers op de vaste contactenlijst staan en geregeld voorgaande lezingen hebben bijgewoond, weten zij precies wat de gang van zaken is. Ze beginnen dan ook meteen met het ophangen van de jas en het drinken van een kopje koffie of thee. Bezoekers gaan met elkaar in gesprek over hun verwachtingen en er hangt een gemoedelijke sfeer in het gebouw.  

Anneke Abma, coördinator van De Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, vertelt dat deze lezingen sinds de jaren ‘90 worden gehouden en er inmiddels genoeg animo voor elke lezing is. ‘We hebben door de jaren heen een lijst van ruim 400 mensen opgebouwd die op de hoogte willen blijven van lezingen. We hebben weleens gehad dat we mensen moesten wegsturen, omdat het te vol werd. Ook hebben we een lezing met een geliefd onderwerp tweemaal moeten geven om de grote hoeveelheid bezoekers te kunnen verdelen’, vertelt Abma trots. 

 

Humor en toelichting 

De houten zaal gevuld met stoelen en opgezette dieren is inmiddels ook gevuld met bezoekers. Naast het grote digibord staat bioloog Zomer Bruijn alvast klaar om deze natuurlezing te leiden doormiddel van het weergeven en toelichten van zijn zelfgemaakte beelden van nachtdieren. Na een korte introductie over de bioloog zelf, trapt Bruijn af met een video over tortelende uilen in een uilenkast. Het roept enthousiasme op bij de bezoekers en er wordt hardop gelachen en commentaar gegeven. Door de laagdrempelige sfeer voelt het publiek zich zodanig op haar gemak dat er af en toe korte vragen aan Bruijn worden gesteld over het weergegeven beeld.  

Reeën, nachtzwanen, bosmuizen, dassen, otters, vossen, een bok en vleermuizen komen aan bod. Bruijn legt bij veel bewegingen van dieren de reden hiervoor uit en ook worden er grapjes gemaakt. Hij maakt regelmatig associaties met menselijke gewoontes, wat door het rumoer te horen, erg geliefd is bij het publiek. 

Tijdens de korte pauze wordt er een nieuwe ronde koffie en thee uitgedeeld en gaan de bezoekers hartstochtelijk met elkaar in gesprek over de verhalen en beelden van Bruijn. 

Na de pauze begint de bioloog met het weergeven van een video van steenmartens die hij voor zijn camera gelokt heeft met pindakaas. Zijn humoristische toevoegingen over de andere dieren die hier ook op afkomen, lokken reacties van vermaak uit bij het publiek.  

 

Meer dan een informatieavond 

Vrijwilliger Aus Dijkstra vertelt dat het mooiste van deze reeks natuurlezingen de ontmoetingen tussen natuurgeïnteresseerden zijn. ‘Er komen bijvoorbeeld natuurfotografen, liefhebbers en onderzoekers op de lezingen af, waaruit nieuwe ontwikkelingen en toevalligheden ontstaan. Er is veel kennisontwikkeling en zo’n avond bestaat uit meer dan alleen informatie’, zegt Dijkstra met passie. ‘Soms zijn er topspecialisten van universiteiten die heel tof zijn om te ontvangen als spreker!’, vult vrijwilliger en gepensioneerd IT’er Cor Nauta aan.   

Elk jaar wordt er in de donkere maanden een reeks van zeven natuurlezingen gehouden. Deze worden georganiseerd door De Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een samenwerkingsverband tussen KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort. Elke lezing is er een andere spreker die aansluit op het onderwerp.    

 

Na afloop is er een korte vragenronde en helpen de bezoekers zelf mee met het opruimen van alle stoelen. De organisatoren en vrijwilligers zijn druk met het opruimen van gebruikte koffiekopjes en het nabespreken van de avond met de bezoekers. Tevreden gezichten gaan de deur uit en wat enkelingen maken nog even een praatje met Zomer Bruijn.  

Sofie Bouwmeester is aanwezig op locatie en spreekt betrokkenen over de natuurlezing en ‘Het Groene Huis’ als basis voor natuureducatie. 

Over de auteur

Jada Haakman

Jada Haakman (2006) is geboren in Alkmaar. Via de havo beland op de School voor Journalistiek met als doel het presenteren van een jeugdprogramma zoals het Klokhuis. Ook is ze gek op Spanje en geïnteresseerd in de criminaliteit. Maakt deze aankomende tijd nieuws over Amersfoort.