Amersfoort

Selecteer Pagina

Finale Songfestival: 10 jarig bestaan Ministerie van Mooie Liedjes

Finale Songfestival: 10 jarig bestaan Ministerie van Mooie Liedjes

Voorronde van Songfestival in Amersfoort. Zangduo Coen en Tijn Molenveld.

Wegens het 10-jarig jubileum van ‘Het ministerie van Mooie Liedjes’ wordt op zondag 26 januari de finale van het Amersfoortse Songfestival georganiseerd in theater De Lieve Vrouw. Hier vieren ze hun lange bestaan op een muzikale manier.

Om het jubileum te vieren, kreeg de organisatie van Het Ministerie van Mooie Liedjes het idee om het songfestival te organiseren. Artistiek leider Ben Groenendijk vertelt vrolijk: “Normaal voeren we elk jaar een voorstelling op, waarin veel zang en muziek naar voren komt. Alleen omdat we nu een 10-jarig jubileum hebben, kwamen we met een uniek idee.” Dit jaar sluiten ze de voorstellingen reeks af met een echt songfestival, geheel van eigen bodem. De vorige shows zelf bestonden deels uit talkshows, waar stukjes stand-upcomedian en zangstukken aan bod kwamen. Groenendijk schrijft de stukken elk jaar zelf, gebaseerd op trends en gebeurtenissen van afgelopen jaar. Na geïnspireerd te zijn door alles wat er vorig jaar gebeurde rondom het Eurovisie Songfestival, gaan dit jaar hun eigen shows daar ook over. “Wat is er dan leuker om deze reeks dan ook af te sluiten met een echt songfestival hier in Amersfoort.” Vertelt Groenendijk. De zanggroep is er wel achter gekomen dat zoiets regelen niet zomaar gebeurd is. “Het zou een begin kunnen zijn van een mooie jaarlijkse traditie, maar dan zouden we er wel hulp bij moeten krijgen. We zijn nou eenmaal geen eventplanners, maar een theatergroep.” Aldus Groenendijk.

 

Hoe het ooit begon 

Uit een al bestaand zangkoor is Het Ministerie van Mooie Liedjes 10 jaar geleden ontstaan. Waarbij hun focus niet ligt op alleen maar zang, maar ook bij theater. De groep, bestaande uit elf personen, voert meerdere malen per jaar een show op waar ze hun passie helemaal in kwijt kunnen. Hiervoor repeteren ze wekelijks samen, om zo een leuke show op te kunnen voeren. In de vorm van een talkshow geven ze deze optredens, waarbij telkens een afwisseling is van stukken zang en cabaret. Het is altijd gebaseerd op trends en belangrijke gebeurtenissen van dat afgelopen jaar. Ben Groenendijk schrijft deze stukken elk jaar weer opnieuw en begeleidt ze op de piano. “Zingen is gewoon super leuk om te doen, en als je dan applaus krijgt van een groot publiek is dat alleen maar leuker.” Vertelt hij met een grote glimlach. “Naast dat wij het allemaal leuk vinden om op te treden, is zingen ook uitermate goed voor de gezondheid van de hersenen.” Dit wordt ondersteund door veel wetenschappers zoals onder andere Professor Erik Schreder (Hersenenwetenschapper in Nederland).

 

De finalisten 

Na spannende voorrondes, zijn er tien finalisten overgebleven die aankomende zondag weer hun zangtalenten laten horen. Van rap tot volkszang, alles komt er die avond aan bod. Voor het meedoen aan het songfestival is het namelijk geheel vrijblijvend, in welk muziekgenre je iets zingt. Zangduo Coen en Tijn Molenveld zijn  na veel repetities in hun eigen veilige huiskamer ook klaar voor deze uitdaging. Het gezellige vader-en-zoon-duo is na thuis muziek gemaakt te hebben, ook begonnen met optredens. Voor de finale gaan ze het nummer ‘Laat Me’ van Ramses Shaffy zingen. “Het is een nummer dat ik al heel lang ken en al heel lang heel mooi vindt. Verder past het ook heel goed bij mijn stem dus dat komt alleen maar goed uit.” Vertelt meneer Molenveld vol met passie. Zenuwachtig zijn ze nog niet, al zou dat later deze week nog wel komen. De deelnemers zijn echt divers, zo neemt ook een meisje van 8 jaar oud deel. “Het wordt wel een pittige klus voor de jury om de winnaar te kiezen, aangezien het zo’n diverse groep is.” Gelukkig hebben we hiervoor een heel deskundige jury samengesteld. Dit panel gaat deze taak op zich nemen die avond.” Vertelt Groenendijk lachend. Verder laat de theatergroep die avond zelf ook wat zang horen en zijn er meerdere gasten die een act opvoeren. Zo treedt artiest Wudstik in de pauze op en zit hij ook in de jury. En is cabaretier Johan Hoogeboom ook van de partij. Zelf voert hij een stukje op met een drietal muzikanten en begeleidt hij meerdere finalisten tijdens hun optredens.

 

Over de auteur

Nora Hoogers

Hallo, Ik ben Nora Hoogers. Ik woon in het mooie Brabant in een heel gezellig dorp. Al op jonge leeftijd was ik bezig met muziek, heb jaren lang hip-hop dansles gevolgd en meegedaan aan wedstrijden. Verder las ik veel boeken en volgde ik al vroeg het jeugdjournaal. Ik ben nu al 3 jaar actief bij een lokale omroep uit mijn dorp. Hierbij ben ik elke zaterdag te horen als sidekick bij een radio programma. Wat begon als een leuke uitdaging, is nu uitgepakt tot een serieuze opleiding aan de Hogeschool Utrecht voor journalistiek.