Amersfoort

Selecteer Pagina

Vier generaties vakmanschap: zo maakt Bakkerij Van Gent zich klaar voor de kerstdrukte

Vier generaties vakmanschap: zo maakt Bakkerij Van Gent zich klaar voor de kerstdrukte

Jeffry van Gent (links) en Arjan de Bruin (rechts) zijn hard bezig met het maken van kerststollen.

SOESTERKWARTIER – De kerstvakantie komt steeds dichterbij en dat betekent dat de bakkers deze week beginnen met het maken van kerstlekkernijen. Bij bakkerij en patisserie Van Gent, een van de oudste bakkerijen in Amersfoort, is de drukte ook al van start.  Jeffry van Gent is de vierde generatie bakker van zijn familie en is sinds 2003 samen met zijn vader de zaak draaiende aan het houden. 

Wanneer begint de kerstperiode in de bakkerij?

‘Zodra Sinterklaas uit het land is. De eerste voorbereidingen doen we eigenlijk tijdens Sinterklaas. We moeten het assortiment van brood en banket allemaal op een rijtje hebben. We maken van tevoren al een aantal producten en die vriezen we dan in.’

Hoe ziet het kerstassortiment eruit?

‘Grote-, medium-, kleine- en mini-kerststollen, kerststerren, dennebroden, paddenstoelvormige broodjes en dan ons banketassortiment zoals chocoladebomen.’

Hoe is de sfeer in de bakkerij tijdens de kerstperiode?

‘Ja, natuurlijk drukker dan normaal. Het gaat eigenlijk allemaal over plannen. Het ene gebak rijst sneller dan een ander gebakje, maar je wil natuurlijk wel dat je zo veel mogelijk tegelijkertijd kan afbakken. Zo staan nu de kerststollen in de rijskast en de kerststerren erbuiten. Hopelijk rijzen ze allebei even snel en dan kunnen ze dadelijk tegelijk in de oven. Er moet dus veel gepland en gerekend worden, vooral nu we een groter assortiment hebben.’

Hoe is het recept van de kerststol van uw overgrootopa door de jaren heen veranderd?

‘Niet. Als het recept goed is, dan hoef je er natuurlijk niks aan te veranderen. Kijk, met de oliebollen maken we ze tegenwoordig met de machine, zodat we meer oliebollen kunnen maken, maar met de kerststollen blijven we het met de hand doen. In mijn optiek proeft dat ook anders. Ik geloof meer in de ambacht van de menselijke energie dan in de machinale energie.’

Wat maakt volgens u een goede kerststol?

‘Dat moet je gewoon proeven, je proeft automatisch het verschil en de kwaliteit van het product. Een duidelijker antwoord: het deeg…

Hoe differentieert bakkerij Van Gent zich van andere bakkers in de kerstperiode?

‘Wij zijn op dit moment een van de oudste bakkerijen van Amersfoort. We hebben naamsbekendheid opgebouwd. Mensen komen terug voor de continuïteit van de kwaliteit. We gebruiken bijvoorbeeld ook geen gelatine of varkensvlees, waardoor bijvoorbeeld islamitische mensen eerder naar ons toe komen.’

Waar haalt u inspiratie vandaan voor nieuwe gebakjes?

‘Ik loop al een tijdje mee, ik heb op veel verschillende plekken gewerkt, dus soms verzin je gewoon wat. Op dit moment hebben we ook socialmediaplatformen niet nodig om onze naamsbekendheid te creëren, dus ik hou me ook niet echt bezig met alle nieuwe trends zoals Dubai Chocolate.

Hoelang duurt het een nieuw recept creëren?

‘Ik heb een idee, dan moet ik mijn voorwerk doen, zorgen dat ik alle producten zoals fruit of kaneel heb. Het is dan een soort mise-en-place; het voorwerk is het meeste werk. Als je bijvoorbeeld thuis een taart gaat maken, ben je een uur bezig met één taart, terwijl als ik het hier in de bakkerij doe, ik binnen 10 minuten klaar ben. Een slagroomtaart is voor mij gewoon chop-chop-chop.’

Wat is uw favoriete gebak?

‘Frambozentaart. Ik heb het idee een vernieuwde versie ervan te maken, met kaneel. Dat gaat wel nog even duren, maar ik ben ermee bezig.

 

Verslaggever Merlin de Vries is op bezoek bij Van Gent Patisserie. In de bakkerij laat bakker Arjan de Bruin haar zien hoe de kerststerren worden gemaakt.

 

Over de auteur