Amersfoort

Selecteer Pagina

Jubileumwedstrijd Nacht van de Literatuur toont veelzijdige blik op conflict en vrede

Jubileumwedstrijd Nacht van de Literatuur toont veelzijdige blik op conflict en vrede

Amersfoort-Zaterdag 22 maart vond ‘de Nacht van de Literatuur’ plaats in Amersfoort. De nacht bestond uit een vol programma. Doordat ‘de Nacht van de Literatuur’ in 2025 tien jaar bestaat, is er dit jaar een schrijfwedstrijd georganiseerd. Het thema was ‘Oorlog en vrede’.

De schrijfwedstrijd was dit jaar een speciaal onderdeel van de Nacht van de Literatuur. Voor de schrijfwedstrijd waren er twee categorieën: één voor volwassenen en één voor jongeren. In totaal zijn er honderd inzendingen geweest. Deze werden door een jury beoordeeld en waren anoniem voor de jury. De ingezonden verhalen bestonden ook uit gedichten. De winnares onder de jongeren had dan ook een gedicht. De jongerenprijs werd uitgereikt door de stadsdichter Tanja de Brake. Ze sprak erg lovend over het gedicht en noemde het “tering goed”. Bij de volwassenen was Igor Znidarsic de winnaar.

De winnares van de jongeren-literatuurwedstrijd was de achttienjarige Merel de Vries. Ze zag de schrijfwedstrijd online voorbij komen en besloot zich in te schrijven. Zij schreef een gedicht dat niet ging over een gewapend conflict, maar over innerlijk conflict en identiteit. Dit zei Merel over haar interpretatie van het thema ‘Oorlog en vrede’:

“Er stond bij dat je het mocht interpreteren zoals je het wou, toen dacht ik: Oké dan wordt het innerlijk conflict. Dit is iets wat in mijn leven heel erg speelt, waar gewapend conflict niet speelt”. Dit is de eerste keer dat Merel een gedicht naar de buitenwereld brengt. Ze schrijft eigenlijk voor zichzelf maar zo zegt ze zelf: “Dat mensen het lezen en dat beseffen waar ze nu staan vergeleken met waar ze stonden. En dat mensen beseffen waar ze nog kunnen gaan staan. Het blijft niet je hele leven. Het kan allemaal super moeilijk zijnl. Maar dat mag er ook zijn.”

Gerard Geerlings was dit jaar de wedstrijdcoördinator van de schrijfwedstrijd. Voor de Nacht van de Literatuur bestaat een werkgroep waar hij zelf ook lid van is. In deze werkgroep worden de plannen besproken en gemaakt voor de nacht. Toen er vorig jaar werd gebrainstormd over een onderwerp, kwam Geerlings met het idee van het thema ‘Oorlog en vrede’. Dit was volgens hem om meerdere redenen, want het is dit jaar 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. “Toen we het thema bedachten, hadden wij het idee dat er nog verkiezingen zouden komen in de Verenigde Staten. En dat er wel eens een kans was dat Trump zou kunnen winnen. En dan is er nog de oorlog in Israël en Gaza die ook erger wordt, maar ook in Oekraïne. Ook dat het thema wel steeds belangrijker zou kunnen worden in de samenleving,” aldus Geerlings.

Van tevoren was er niet gedacht dat er ook mensen zouden schrijven over hun persoonlijke conflicten, zo vertelt Geerlings: “Wij dachten eigenlijk omdat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden is, dan zullen daar wel veel mensen over schrijven, maar toch ook nog een aantal die dan over Gaza of over Oekraïne of zelfs over Indonesië. Maar nu op dit moment krijgt dat thema oorlog vanwege Oekraïne en ook het probleem met Rusland en met Trump en de oorlog meer aandacht en vandaar dat we dat thema ook hebben gekozen”.

Het thema is op vele manieren geïnterpreteerd. Van de honderd ingezonden verhalen en gedichten voor de schrijfwedstrijd, blijkt dat er heel verschillende interpretaties waren van het thema ‘Oorlog en vrede’. De organisatie zag dat tweeënzestig verhalen specifiek over echte oorlogen gingen, waarvan tweeëndertig over de Tweede Wereldoorlog schreven. De rest schreef over actuele conflicten zoals in Oekraïne, Gaza, Afghanistan, Indonesië en tussen Rusland en Georgië. Er waren ook negenentwintig verhalen die oorlog meer algemeen bespraken zonder een specifiek conflict te noemen. En, zoals bij Merel, waren er zeven inzendingen die over innerlijke strijd en persoonlijke conflicten gingen.

 

Over de auteur