Amersfoort

Selecteer Pagina

Het Sambal Baru Feest: “Een maand geleden was het al uitverkocht.”

Het Sambal Baru Feest: “Een maand geleden was het al uitverkocht.”

Het Sambal Baru feest is weer terug in Amersfoort. Een pittig Indisch feest voor iedereen die verwant voelt met de Indische en Molukse cultuur. Livemuziek, VJ’s, diverse acts en eten in Observant, Amersfoort. Het feest is bedoeld om mensen kennis te laten maken met de cultuur: verbinding, verbondenheid en het samenbrengen van verschillende culturen is tijdens dit feest van groot belang. “We hebben direct contactgegevens uitgewisseld.”

De Amersfoorters Dennis Nagel (60) en Peter Badenbroek (60) organiseren samen het feest. Het begon toen Peter bij een ander sambal feest in Amersfoort de catering deed. Daarna werden de vrienden gevraagd of ze het wilden overnemen. “Toen hebben we er een iets andere draai aangegeven en de naam veranderd naar het Sambal Baru Feest”, vertelt Nagel. Het woord ‘baru’ betekent nieuw in het Indonesisch. Sinds de twee het hebben overgenomen hebben ze ook een nieuwe locatie: Observant tegenover het gemeentehuis.

Volgens Nagel bestaat er niet een soortgelijk feest in Amersfoort dus vinden ze het van belang dit zelf te initiëren voor de mensen. Daarnaast is het van belang dat mensen kennis maken met de Indische en Molukse cultuur. “We denken overal over na. Het zijn juist de kleine dingen waar ook goed over nagedacht moet worden: bijvoorbeeld de muziek overbrengen aan het publiek. Molukse muzikanten kunnen dat zo goed. Vanaf de eerste tel hakken ze er meteen in. Dat spreekt direct aan bij het gevoel van de mensen.”

“Ik kwam iemand tegen die ik 43 jaar niet had gezien.”

“De sfeer, het gevoel en de verbinding tussen de mensen vinden wij het belangrijkste van het feest”, vertelt Nagel.

Er zijn verschillende bandjes op het feest voor jong en oud. Zo hebben ze op het feest onder andere een indo bandje dat potjo potjo heet. Dat is een dans- en muziekstijl die vrolijk en energiek is waar vaak op gedanst wordt. “De ouderen vinden het heel leuk om een beetje te dansen maar tegenwoordig doen steeds meer jongeren ook mee.” Met het feest willen de organisatoren de mensen samenbrengen. Het gaat er niet om dat er alleen Indische of Molukse mensen op het feest komen maar iedereen is welkom.

“Het leukste aan het feest is dat ik mensen zie zitten, ontspannen en genieten. Ik zie ook mensen dansen en lachen dat vind ik mooi. Daarnaast komen mensen elkaar tegen”, zegt Nagel.

Jan Cees Willemsen (59), een van de bezoekers van het feest vond het heel bijzonder dat hij iemand tegenkwam op het feest die hij al 43 jaar lang niet meer had gezien. “Het gesprek ging verder bij waar het gebleven was. Dat was heel bijzonder om mee te maken. Dat brengt zo’n feest ook met zich mee. Je komt elkaar tegen en dat schept een band. Ik had het totaal niet verwacht. Voor mij was dat een hele grote verassing en we hebben daarna meteen contactgegevens uitgewisseld”, vertelt Willemsen.

Succes uitbreiden

Er gaat veel denkwerk aan het feest vooraf. Zo moet er worden nagedacht over de muziekbandjes en eetkraampjes. De medewerkers van Observant helpen mee aan de inrichting en hoe ze die 350 bezoekers het beste kwijt kunnen.

“Vorige maand was het feest al uitverkocht.” De twee hebben weleens nagedacht om naar een andere locatie te gaan. Die kregen ze ook aangeboden en ze zouden meer mensen kwijt kunnen. Uiteindelijk hebben ze besloten dat af te wijzen vanwege het doel van het feest dat intiem moet blijven en niet massaal moet worden.

Wel zitten ze erover na te denken een keer een Sambal Baru Bazar te doen. “We willen het doel van het feest behouden en daarom voorlopig nog niet uitbreiden”, vertelt Nagel.

Willemsen zou volgend jaar weer willen terugkomen vanwege de sfeer en de kans dat je mensen tegenkomt die je langere tijd niet gezien. Het eten is volgens hem lekker en de muziek is goed. “Het feest is anders dan de feesten waar ik normaal kom en dat maakt het uniek. Het is daarom zeker voor herhaling vatbaar en die sateetjes blijven ook altijd zo lekker.”

Over de auteur