Amersfoort

Selecteer Pagina

Het gevoel van veiligheid dat bewoners in Amersfoort ervaren verschilt enorm per wijk.

Het gevoel van veiligheid dat bewoners in Amersfoort ervaren verschilt enorm per wijk.

Het gevoel van veiligheid dat bewoners in Amersfoort ervaren verschilt enorm  per wijk. Dit blijkt uit een peiling van Onderzoek en statistiek Amersfoort die gepubliceerd werd in februari 2025. 10 % van de bewoners uit de wijk Hoogland geven aan zich weleens onveilig te voelen. In de wijk Kruiskamp blijkt dit 48% te zijn.

In februari 2025 plaatste het AD een artikel waarin ze lieten weten dat er stijgingen zijn in het aantal  gemelde overvallen, openlijk geweld, fraude-incidenten en mishandelingen in Amersfoort. Daarnaast vond er de afgelopen 2 jaar ook een stijging plaats in wapenhandel en wapenbezit in de regio Amersfoort. Tenslotte is ook het aantal mensen die overlast door verwarde personen heeft ervaren toegenomen. Dit melde het Amersfoortse college in de tweejaarlijkse Ontwikkeling Veiligheid- en Criminaliteitscijfers. Deze stijgingen verklaren de nieuwe cijfers van het CBS die laten zien dat een groot aantal Amersfoorters zich onveilig voelen in hun eigen wijk

Kruiskamp

In de wijk Kruiskamp gaven een aanzienlijk groter bewoners aan zich weleens onveilig te voelen in hun eigen wijk. De meeste inwoners in de wijk zijn op het moment tussen de 25 en 45 jaar oud.  Dit betreft 31% van de 6021 geregistreerde bewoners. Slechts 16 % van de bevolking valt nu in de 65 plus categorie. 56 % van de bevolking heeft een Nederlandse afkomst. In 2024 werden er 265 misdrijven geregistreerd, het grootste aantal viel in de categorie horizontale fraude en ongevallen op de wegen. Er waren 18 misdrijven per 1.000 inwoners van het type ‘diefstal’ in 2024 in de wijk Kruiskamp. Bewoonster Aisha Hassan voelt zich hierdoor onprettig. “Ik vind het een naar idee dat diefstal zo vaak voorkomt in mijn wijk, soms ben ik op werk en raak ik opeens gestrest omdat ik bang ben voor wat ik misschien aan zal treffen als ik thuis kom’, geeft ze toe.

Hoogland

De wijk Hoogland scoorde opvallend laag. Slechts 10% van de bevolking gaf aan zich weleens onveilig te voelen in hun eigen wijk tijdens het meest recente onderzoek van de CBS. H 87 % van de inwoners heeft een Nederlandse afkomst en  3063 inwoners zijn  tussen de 45 en 65 jaar oud. 24 % van de bevolking is 65 jaar of ouder. De vergrijzing van de woonwijk lijkt mee te spelen in het gevoel van veiligheid onder de bewoners. Er zijn in 2024 in totaal 224 misdrijven in de woonplaats Hoogland geregistreerd, de meeste geregistreerde misdrijven vallen onder de categorie horizontale fraude.

Randenbroek

De wijk Randenbroek scoort ook boven gemiddeld hoog in het percentage bewoners die zich weleens onveilig voelt in zijn of haar eigen wijk. Toch geeft Jules Behrends, een bewoner die al 21 in jaar in Randenbroek woont, aan dat hij zich persoonlijk wel veilig voelt in zijn eigen wijk. “Ik voel mij veilig hier, omdat ik het hier vertrouwt ben. Ik woon in een rustige buurt waar iedereen elkaar kent waardoor er een gevoel van samenhorigheid is ontstaan’, vertelt hij.

0%

In Hoogland-west, Bosgebied, Buitengebied-oost, Calveen en de Hoef gaf niemand aan zich weleens onveilig te voelen.

Deze gebieden zijn over het algemeen relatief dunbevolkt of kennen weinig woonfuncties zoals Calveen en delen van De Hoef. Omdat er minder drukte is in deze gebieden is er ook minder kans op conflicten en overlast.  Omdat er minder anonieme interacties zijn kunnen en vertrouwen mensen elkaar ook eerder. Ook het feit date r minder hangjongeren rond hangen verminderd de kans op intimidatie.

Over de auteur

Eline Pols

Ik ben Eline Pols (21). Na de havo heb ik in twee tussen jaren een Engels talige debuut roman geschreven, hierdoor kwam ik erachter dat ik van schrijven mijn baan wilde maken.