Amersfoort

Selecteer Pagina

Ben je tegen tegels en prefereer je planten? Wip tegels!

Ben je tegen tegels en prefereer je planten? Wip tegels!

Groene Amersfoorters opgelet: van 21 maart tot 31 oktober doet de Keistad mee aan het NK tegelwippen. Het doel van de campagne is om zoveel mogelijk stenen uit je voor-, gevel- en achtertuin te wippen en die te vervangen voor groen. Brigit Kuypers van de Gemeente Amersfoort vanuit het Groene Huis is een projectleider in Amersfoort. Ze werkt rondom duurzaamheid en heeft het project NK Tegelwippen bij de gemeente onder de aandacht gebracht. Dit wordt het tweede jaar dat Amersfoort meedoet.

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Dit kan hitte zijn, maar ook veel regen. Door verstening in de steden kan de grondhet regenwater niet opnemen, en koelt de bodem minder snel af. Dit is vooral vervelend bij hitte. Doordat de warmte nergens heen kan, ontstaan er hitte-eilanden. De mens kan door hittemoeilijker en slechter slapen, wat voor gezondheidsklachten kan zorgen. Vooral kwetsbare ouderen hebben hier last van. De campagne is bedoeld om Nederlanders een extra steuntje in de rug te geven wat betreft vergroening. Dit is immers niet alleen goed tegen hitte-eilanden, maar ook voor de biodiversiteit.

Het tegelwippen is niet het enige project dat zich bezighoudt met de stad. Amersfoort Rainproof biedt samen met de stad ook gratis regenwateradvies aan. Er komt dan een coach van Amersfoort Rainproof op bezoek om te kijken wat er veranderd kan worden in jouw tuin om het regenwater beter op te vangen. Dit project heeft geen afloopdatum.

Van 14 tot en met 18 april is de tegeltaxi volgensde organisatie al langs 69 adressen geweest. ”We kunnen zelf al zo veel doen, elk beetje helpt”, legt Kuypers uit. ”Ik verwonder mij over de kracht en de veerkracht van de natuur. Juist in de steden hebben we de natuur en die kracht heel erg nodig.”

Jij wipt, Amersfoort haalt

De gewipte tegels kunnen bij je thuis opgehaald worden. De tegeltaxi zal dit jaar in Amersfoort in de weken van 14 tot 18 april, 19 tot 23 mei, 15-19 september en 27 oktober-2 november rondrijden. De stad Amersfoort laat op zijn site weten dat de gewipte tegels niet verloren gaan. De stenen zullen gebruikt worden voor verstraating op andere plekken, en mits de kwaliteit daar niet goed genoeg voor is, kunnen de tegels gebruikt worden voor funderingen onder de weg. Ook hadden bewoners tot 17 april de mogelijkheid de stenen met de stad Amersfoort te ruilen voor vaste planten en klimmers.

Niet alleen Nederland

Het NK tegelwippen is eigenlijk slechts de helft van de campagne; samen met de Belgen nemen we deel aan De Derby Der Lage Landen. De strijd van het tegelwippen gaat dus tussen zowel gemeenten als tussen de rode en oranje leeuwen.   Nederland staat 1e met bijna twee keer meer tegels dan onze zuidelijke buren. Amersfoort staat momenteel op nummer negen in de gemeentelijke ranglijst. Vergelijkbare steden in grootte: Alkmaar staat 5e en Haarlem 21e.

 

Klik op deze link om de landelijke stand bij te houden: https://www.nk-tegelwippen.nl/derby-der-lage-landen/ 

Klik op deze link om de gemeentelijke stand bij te houden:  https://www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand/

Foutje gezien? DM @keinieuws op instagram.

Foto door Suus Zethof.

Over de auteur

Fleur Beumer

Ik ben Fleur Beumer uit Haarlem,18 jaar en eerste jaars aan de Hogeschool van Journalistiek in Utrecht. Ik hoor, schrijf en vertel graag verhalen en nieuwtjes, vooral met een maatschappelijk thema.