Amersfoort

Selecteer Pagina

Vredesmaaltijd in de Moskee: Samenkomen voor Verbinding en Harmonie

Vredesmaaltijd in de Moskee: Samenkomen voor Verbinding en Harmonie

De moskee waarin vredesmaaltijd plaatsvond

LIENDERT – Wat betekent vrede? Voor de een is het antwoord eenvoudiger dan voor de ander, ongeacht of men gelooft of niet. Voor Mohamed Elkarti, bestuurslid van de Masjid El Fath, is het echter een eenvoudige vraag: ‘Vrede betekent samenkomen, interesse tonen in elkaar en verbindingen leggen.’ Deze vraag staat deze week centraal, in het bijzonder vanwege de jaarlijkse Vredesweek, een initiatief dat al meer dan 50 jaar elke september in steden door heel Nederland wordt georganiseerd. Ook in Amersfoort wordt er stilgestaan bij het belang van vrede en het besef dat het allesbehalve vanzelfsprekend is.

Een van de vele initiatieven tijdens de Vredesweek was dit jaar de vredesmaaltijd, voor het eerst georganiseerd in de El Fath-moskee. Onder andere Mohamed Elkarti heeft zich ingezet om deze bijzondere bijeenkomst te realiseren. De moskee staat bekend om haar maatschappelijke betrokkenheid, en toen er een beroep op hen werd gedaan om de maaltijd te organiseren, stemde het bestuur zonder aarzelen in. De reden hiervoor is eenvoudig, maar betekenisvol: ‘Als moskee staan wij, net als ieder ander, voor vrede. Het delen van een maaltijd, samenkomen en naar elkaars meningen en verhalen luisteren, zegt veel meer dan alleen woorden uitwisselen,’ aldus Elkarti.

Juist in deze tijd kunnen initiatieven zoals de vredesmaaltijd en de Vredesweek bijdragen aan een dialoog tussen verschillende groepen mensen. Toch blijft Elkarti, die al sinds 1983 betrokken is bij de moskee, realistisch over wat zo’n week daadwerkelijk kan bereiken. ‘We kunnen als Amersfoort natuurlijk niet de hele wereld redden, maar we kunnen wél als gemeenschap samenkomen en naar elkaar luisteren.’

De vredesmaaltijd in de moskee benadrukt het belang van samenzijn en dialoog. Dit initiatief toont op lokaal niveau hoe we, door simpelweg met elkaar in gesprek te gaan, kleine maar betekenisvolle stappen kunnen zetten richting verbinding en harmonie.

Correspondent Wiek Brouwers ging sprak met Jet Oskam. Deze mevrouw vanuit de organisatie van de vredesweek heeft contact gezocht met de moskee en verteld waarom zij de verbinding zo belangrijk vind.

 

 

Over de auteur

Jake Foreman

Jake Foreman Jake Foreman, geboren in 2005 in Chelmsford, Engeland. Ik vind allerlei sporten leuk, zowel het beoefenen als het kijken daarvan. Vandaar dat mijn droom is om sportjournalist te worden, het liefst voor een grote landelijke organisatie zoals ESPN. Ook heb ik veel interesse in andere nieuws onderwerpen. Ik heb geen Journalistieke ervaring, maar hoop die natuurlijk in grote mate op te doen in Amersfoort. Mijn sterkste punt voor het zijn van een Journalist is dat ik goed naar andere kan luisteren en zodoende het verhaal dat ik van mensen krijg helder kan vertellen.