Amersfoort

Selecteer Pagina

80 jarige bevrijding van Nederland 

80 jarige bevrijding van Nederland 

Bron: Amersfoort.nl

Amersfoort – De gemeente viert de 80 jarige vrijheid van Nederland. Ze willen ideeën van de bewoners horen om deze belangrijke gebeurtenis waardig uit te voeren, daarom was er op 16 september 2024 een bijeenkomst georganiseerd in Kamp Amersfoort zodat er visies over de viering gedeeld kunnen worden.

Historische gebeurtenissen
“Leven in vrijheid is nooit af, daarom staan we stil bij de littekens die de 2e Wereldoorlog heeft achtergelaten,” aldus de gemeente Amersfoort.  
Vanaf 12 mei 1940 werd de evacuatie van Amersfoort in gang gezet.
In de 5 jaar die volgde verlaten zo’n 44.000 mensen de stad. 
92 jarige Tinie leeft in Amersfoort en blijft in eerste instantie in de stad wonen samen met haar familie.
Uiteindelijk vlucht zij toch met haar familie in de laatste 4 maanden voor het einde van de oorlog naar Noord-Holland.
Dit doen ze uit angst, omdat de stad een gevechtsterrein leek te worden tussen de Duitsers en Geallieerden.

Tinie vertelt: “We kregen de opdracht om de radio aan te laten staan en vanuit daar hoorde je waar je heen moest gaan. We moesten verzamelen op de Beestenmarkt en werden zo op een trein gezet en kwamen uit in Noord-Scharwoude. Hier werden wij ondergebracht.”

De bevrijding van Amersfoort was op 7 mei 1945.
Voor veel ouderen zoals Tinie is het van belang dat hun verhalen niet worden vergeten.
Sindsdien is er veel nieuwbouw bij gekomen en weet deze groep weinig over de verhalen van Amersfoort in de oorlog.
Zij vertelt dan ook: “Veel mensen weten niet eens wat er gebeurde in Amersfoort tijdens de oorlog. Het is belangrijk dat ook jongeren leren over gebeurtenissen zoals Kamp Amersfoort.”

Hoe kijken de jongeren naar deze periode? Hieronder kan je een interview beluisteren waar met Floor van Veen wordt gepraat over dit onderwerp.

Over de auteur

Keith Königel

Keith Königel (2005) geboren in Amsterdam, getogen in Castricum. Afgestudeerd in mavo en havo aan het Jac. P. Thijsse College. Hij studeert in Utrecht aan de HU op de opleiding Journalistiek. Als journalist in training beoefent hij het vak om zo een geweldige journalist te worden. Van jongs af aan vind hij het leuk om filmpjes te maken dus is er een potentiële filmmaker in ontwikkeling.