Amersfoort

Selecteer Pagina

5,3 miljoen euro van provincie voor festivals: Cultuur in Utrecht blijft toegankelijk

5,3 miljoen euro van provincie voor festivals: Cultuur in Utrecht blijft toegankelijk

Amersfoort World Jazz Festival - Foto Stichting Amersfoort Jazz

De provincie Utrecht trekt 5,3 miljoen euro uit om 29 festivals te ondersteunen in de periode 2025-2028. Veel festivals in de regio, waaronder Dias Latinos, Amersfoort Jazz en Musica Mundo, zouden zonder deze subsidie in zwaar weer terechtkomen. “Deze financiële steun is cruciaal, anders dreigt een groot deel van het culturele aanbod ontoegankelijk te worden voor het brede publiek,” waarschuwt Brett Bannink, verantwoordelijk voor het festivalbeleid in de provincie Utrecht.

Een externe adviescommissie heeft de aanvragen beoordeeld en bepaalt welke festivals subsidie ontvangen. Deze commissie lette vooral op de artistieke en zakelijke kwaliteit van de festivals. Het grootste bedrag, 193.000 euro, gaat naar het Internationaal Kamermuziekfestival Amersfoort. Amersfoort Jazz ontvangt 143.000 euro, terwijl Musica Mundo 118.000 euro en Dias Latinos 88.000 euro ontvangt.

Volgens Bannink zijn stijgende kosten, zoals de btw-verhogingen, een belangrijke uitdaging voor festivals. “Door de toenemende kosten wordt het steeds moeilijker om festivals toegankelijk te houden voor iedereen,” zegt Bannink. Daarom biedt de provincie deze financiële ondersteuning om ervoor te zorgen dat het brede culturele aanbod kan blijven bestaan.

Niet alleen dragen de festivals bij aan een divers cultureel aanbod, ze spelen ook een cruciale rol in de sociale cohesie van steden zoals Amersfoort. “Festivals brengen mensen samen, zorgen voor nieuwe ervaringen en versterken de gemeenschapszin,” aldus Bannink. Hij benadrukt dat deze evenementen inwoners de kans bieden om kunst, muziek en cultuur in hun eigen omgeving te ervaren.

Met de subsidie wil de provincie ervoor zorgen dat zowel grote als kleine festivals, van internationaal tot regionaal, toegankelijk blijven. “Dit zorgt voor een gevarieerd aanbod van evenementen en zorgt ervoor dat cultuur voor iedereen in de regio toegankelijk is.”, stelt Bannink.

Een van de festivals die subsidie van de provincie heeft ontvangen, is SeptemberMe. In het onderstaande audio-interview vertelt Roland Spekle over zijn rol binnen het festival en hoe de subsidie de organisatie beïnvloedt.

Tekst: Suzanne Raven      Audio: Fienne Klerken

Over de auteur

Suzanne Raven

Suzanne Raven is een 18-jarige journalistiekstudent aan de Hogeschool Utrecht. Ze woont in Huizen en heeft een passie voor creatieve uitingen, zoals schilderen, tekenen en knutselen. Naast haar studie werkt Suzanne in een zorginstelling voor dementerende ouderen en volgt ze balletlessen. Ondanks haar rustige en introverte karakter, weet ze haar fantasie en creatieve energie te gebruiken om inspirerende verhalen te creëren.