AMERSFOORT- Afgelopen Prinsjesdag is het wetsvoorstel bekendgemaakt met het plan om de btw op kunst en cultuur te verhogen van 9% naar 21%. Dit gaat om boeken, films, kranten, concerten, etc. Er worden grote gevolgen verwacht voor deze sectoren en veel ondernemers maken zich zorgen.
Onzekerheid lokale winkels
Lokale boekwinkels maken zich ook zorgen over de btw-verhoging en zijn bang dat mensen minder gaan lezen. Zij waarschuwen dan ook voor de grote gevolgen die dit met zich meebrengt. ‘De leesvaardigheid gaat achteruit, wat al jaren een groot probleem is, en met deze tariefverhoging gaat dat niet beter worden’, zegt Niels die boekhandelaar is in Amersfoort. Hij vreest dat hij zijn inkomen alleen maar zal zien dalen. ‘Lezers zullen dan ook proberen te besparen en bijvoorbeeld boeken uitlenen, waardoor het hogere tarief eigenlijk helemaal geen extra geld in de kassa legt van de overheid’.
Begrotingstekort verkleinen
Met een btw-verhoging op kunst en cultuur wil het kabinet het begrotingstekort verkleinen. ‘De tariefswijziging levert een structurele opbrengst van € 2.331 miljoen op’, zegt staatssecretaris Idsinga in een interview met de VNPF. Toch zijn veel Nederlanders ontevreden met de tariefswijziging en denken zij dat dit grote gevolgen gaat hebben op de taal- en leesvaardigheid. Mensen kwamen massaal in opstand tegen dit wetsvoorstel, maar Kabinet-Schoof lijkt vastbesloten om de plannen toch door te voeren.
Onze verslaggever Eefje Wubben interviewt de boekhandelaar Niels over zijn mening en wat dit gaat betekenen voor de lokale boekwinkels