Amersfoort

Selecteer Pagina

Asielzoekerscentrum in Amersfoort laat zien aan bezoekers hoe het daar gaat

Asielzoekerscentrum in Amersfoort laat zien aan bezoekers hoe het daar gaat

Asielzoekerscentrum in Amersfoort laat zien hoe het bij hun

Bron: Puck de Moel en David van der Hout

Amersfoort – Laatste zaterdag was er een open dag bij het asielzoekerscentrum bij Birkhoven en bokkeduinen. Landelijk gingen veel asielzoekerscentra open voor bezoek immers was het ook nationale burendag. Ook bij AZC in Amersfoort waren ze open. Er werden rondleidingen gegeven en er werd uitgelegd hoe het is om hier te wonen.

 

Bij de open dag hier in Amersfoort waren er 20 medewerkers aanwezig inclusief de managers en de beveiliging. Je word verwelkomt met een kop koffie of thee en je krijgt een rondleiding door het gebouw (dat vroeger een klooster was) waar ze gevestigd zijn. In delen van dit gebouw word er les gegeven.

Het is zeker geen toeval dat nationale burendag met de open dag overlapt zegt Jolanda Groeneveld, manager van het AZC. Deze open dag wordt al sinds 2015 gehouden maar de laatste tijd is hier meer maatschappelijk belang voor, zegt Jolanda Groenveld. ‘We staan op voor mensen’.

 

 

Werken en wonen

Veel vrijwilligers werken hier bij het AZC, als het nou om taallessen of om tekenlessen gaan, dit is medemogelijk gemaakt door samenwerking met andere organisaties. Partijen zoals de GGD, DT&V, vluchtelingen werk en vrolijkheid. Mensen die hier verblijven kunnen ook een extra zakcentje verdienen door werk hier te doen. Sommigen zullen dit gebruiken voor speelgoed voor hun kinderen, anderen gebruiken dat geld voor sigaretten.

Gezinnen worden bij elkaar gezet in een kamer en worden niet met vreemden op een kamer gezet. Alleenstaanden worden bij elkaar gezet, man en vrouw gescheiden. Er word rekening gehouden met belangen en behoeftes. Er zijn balkons en er is een gezamenlijke woonkamer waar iedereen gezellig kan zitten.

 

 

 

Over de auteur

David van der Hout

Hallo, ik ben David, 18 jaar oud en 1e jaar student bij de HU. Ik heb de Havo afgerond, hierna een opleiding gedaan waar ik destijds later ben mee gestopt. Hierna ben ik gaan reoriënteren en ik kwam ik in de journalistieke wereld terecht. Ik hou van de journalistiek omdat het een middel is om mijn interesses in te verwerken. Interesses die van economie/politiek gaan tot aan muziek en kunst. Mijn interesses en ervaringen tezamen met mijn ambitie om dingen te maken, hebben mij de persoon gemaakt dat ik nu ben. Met de journalistiek ga ik nu nieuws maken voor Amersfoort en dit wordt mijn opstap tot meer ervaring. Contact: david.vanderhout@student.hu.nl