Amersfoort

Selecteer Pagina

Kunsthal KAdE brengt kunst en verbinding samen met Superkunst

Kunsthal KAdE brengt kunst en verbinding samen met Superkunst

Het uitlegboekje van Superkunst

Kunsthal KAdE en het Imaginarium hebben een nieuw familieproduct op de markt gebracht voor de jonge kunstbezoekers in Amersfoort. De eerste weken van de familieroute ‘Superkunst’ zijn een feit en het brengt superkrachten van kunst tot leven. 

Op het Eemplein bij kunsthal KAdE is op 24 augustus de nieuwe tentoonstelling ‘Slaap’ in het leven geroepen, ook wel dé start van Superkunst. De familieroute Superkunst biedt kinderen en ouders de gelegenheid om samen stil te staan bij kunst door middel van fantaseeropdrachten, kletsvragen en spelletjes. Bij iedere tentoonstelling worden andere superkrachten ontdekt, waarna de kinderen aan de slag kunnen met de nieuwe creatieve inzichten.

Tess Bonouvrie werkt mee aan Superkunst als educator bij kunsthal KAdE en zegt het volgende: “We hadden al heel lang de wens om een familieproduct te hebben bij iedere tentoonstelling.” Ze zegt dat dit eerst niet mogelijk was vanwege een gebrek aan tijd, geld of ruimte: “Daar moest verandering in komen, want er was vraag naar en we wilden het zelf ook heel graag.”

Vanuit hier zijn KAdE en het Imaginarium onder leiding van Maret van Esch een samenwerking gestart en begonnen met een duurzaam product. Superkunst zou volgens Bonouvrie “toegankelijk moeten zijn voor iedereen,” waardoor ze het besluit hebben genomen om gratis boekjes te produceren met herbruikbare kaarten voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Wel is het mogelijk om na afloop een kunstverzamelkaart mee naar huis te nemen, deze hoeft echter niet worden teruggebracht.

Het familieproduct zou als doel hebben om emoties op te roepen bij de verschillende kunstwerken uit de desbetreffende tentoonstelling. “Kunst doet iets met je, daar gaat Superkunst over,” zegt Bonouvrie. Ze geeft aan dat het zorgt voor inspirerende gesprekken over kunst tussen ouder en kind. “Er wordt geen potloodje uitgedeeld en er staan geen stippellijntjes in het boekje dat we meegeven, waardoor ze écht met elkaar in gesprek gaan.”

Tot nu toe wordt er al veel gebruik gemaakt van Superkunst volgens Bonouvrie. “We hebben veel positieve reacties gekregen,” voegt ze toe. In de toekomst hoopt ze nog honderden anderen families te helpen met kunsteducatie door middel van Superkunst.

Bo Brul heeft Dieuwertje Sjoerds geïnterviewd. Sjoerds is evenement, communicatie en educatiemedewerker bij Kunsthal KAdE en vertelt over de ervaringen en meningen van bezoekers tijdens de pilotdag.

 

Over de auteur

Sofie Bouwmeester

Sofie Bouwmeester (2006) is een beginnend journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Zij is geïnteresseerd in de wereld om haar heen en houd van verhalen vertellen, vooral schriftelijk kan zij haar ei kwijt. Als kind stonden de teksten al snel op papier en ook creativiteit is een belangrijk aspect in haar nieuwsgierige karakter. Momenteel werkt ze als horecamedewerker in een Frans-Aziatisch restaurant in het Gooi en ze hoopt in de toekomst verder te kunnen in de jeugdjournalistiek.