Amersfoort

Selecteer Pagina

Gemeente Amersfoort blijft de toeristenbelasting verhogen

Gemeente Amersfoort blijft de toeristenbelasting verhogen

Het Hotel Keistad in Amersfoort

CENTRUM – De gemeente Amersfoort wilt de toeristenbelasting voor een derde keer verhogen in de afgelopen 4 jaar. 
Tijdens de coronacrisis is de belasting voor het eerst ingevoerd, dit zou een oplossing zijn voor de gaten in de begroting van het stadsbestuur.

In 2020 was de toeristenbelasting 2 euro, een jaar later werd het 2,40 euro en nu betaal je 2,57 euro per nacht.
Dat alles duurder wordt in Nederland is niet nieuw, alleen wilt de gemeente Amersfoort in een korte tijd de toeristenbelasting voor de derde keer verhogen. Deze belasting is bedoeld voor mensen die niet in Amersfoort wonen, maar er wel overnachten. Ze dragen bij aan de voorzieningen en het onderhoud van de stad.
Ilkan Ipek woonde tot 2022 in Amersfoort en had afgelopen week een kamer geboekt bij Hotel Keistad.
Hij vertelde: “Voor mij komt dit natuurlijk super slecht uit, ik val net buiten het bootje, omdat ik sindsdien naar Spanje ben verhuisd. Er kan beter inflatie in andere sectoren plaatsvinden want hiermee maak je het minder toegankelijk voor mensen die naar Amersfoort willen komen.”
Voor hotels in Amersfoort kan dit betekenen dat er steeds minder klanten langskomen, zo vertelt Ilkan: “Persoonlijk denk ik dat de meerderheid van de mensen nog steeds naar hotels zullen gaan, alleen voor de groep die krap bij kas zit is een weekendje weg hierdoor nog moeilijker geworden.”

Wil je weten wat de eigenaar van Hotel Keistad ervan vindt?
Verslaggever Emilia van Helsdingen interviewt met hem.

Over de auteur

Keith Königel

Keith Königel (2005) geboren in Amsterdam, getogen in Castricum. Afgestudeerd in mavo en havo aan het Jac. P. Thijsse College. Hij studeert in Utrecht aan de HU op de opleiding Journalistiek. Als journalist in training beoefent hij het vak om zo een geweldige journalist te worden. Van jongs af aan vind hij het leuk om filmpjes te maken dus is er een potentiële filmmaker in ontwikkeling.