Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Steeds minder deelnemers Rollator-wandeling De Leijen

Steeds minder deelnemers Rollator-wandeling De Leijen

Initiatiefneemster Gonnie van Jaarsveld.

BILTHOVEN – De Rollator-wandeling in de wijk De Leijen trekt steeds minder deelnemers. Desondanks stoppen de buurtbewoners er niet mee.  

Het is een regenachtige dinsdagochtend, maar dat houdt de buurtbewoners van
De Leijen, die klaar staan voor de rollator-wandeling, niet tegen. Vandaag van de partij zijn initiatiefneemster Gonnie van Jaarsveld en Herman Groothuis.  

Iedere eerste dinsdag van de maand gaat om stipt 10 uur de rollator-wandeling van start. Wie te laat is, heeft pech. Ze gaan een half uurtje aan de wandel door de wijk en na afloop gaan ze bij de plaatselijke Plus supermarkt nog een kopje koffie drinken.  

De eerste twee keren was er een enorm animo voor de rollator-wandeling; toch zwakt dit nu af. Waar ze de eerste keer met zijn achten waren, gaan ze vandaag met z’n tweetjes op pad. Dat is dus een stuk minder deelnemers, toch houdt dit Gonnie en Herman niet tegen.  

Gonnie van Jaarsveld is de initiatiefneemster van de rollator-wandeling. Gonnie is altijd gymnastieklerares geweest en wilde haar kennis graag delen met de buurtbewoners.  Vandaar de rollator-wandeling. Maar dit is niet de enige reden dat ze dit initiatief heeft genomen. ‘Ik zat me in huis te vervelen, ik was almaar met mijn huis bezig.  Als je nergens bij aangesloten bent, dan kan je wel achter de geraniums gaan zitten. Daar heb ik helemaal geen zin in, ik wil iets ondernemen.’  

Omdat het regent en redelijk koud is, gaan ze vandaag niet door het bos. In plaats daarvan geven ze een tour door de wijk. Ondertussen kletsen ze over van alles en nog wat. Er worden vele verhalen van vroeger met een soort weemoed verteld. Ook de laatste nieuwtjes worden besproken.  

Herman Groothuis heeft flink de pas erin, hij loopt een stukje voor Gonnie uit en blijft af en toe even stil staan om op haar te wachten. Het is voor Herman ontzettend belangrijk om te blijven bewegen, daarom gaat hij graag mee wandelen. ‘Ik ga mee omdat ik vertegenwoordiger ben van de wijkraad en ik ben natuurlijk gebonden aan de rollator’.  

Als ze langs een bushokje lopen wordt er even gepauzeerd. Gonnie verteld dat hier vroeger ieder kwartier een bus langs kwam, tegenwoordig moet je een bus reserveren. Dit is ontzettend onhandig want je kunt er niet van op aan dat de bus ook daadwerkelijk komt. Gonnie doet hier flink haar beklag over. Ze vindt het belachelijk dat ze een bus moet reserveren en verteld dat dit voor een flink aantal oudere buurtbewoners een groot probleem is.  

Wanneer er een half uur voorbij is, gaan Herman en Gonnie weer terug naar de supermarkt. Hier worden scanners gepakt om boodschappen te doen, maar eerst gaan ze langs de koffieautomaat. Onder het genot van een kopje koffie en zittend op een bankje midden in de Plus vertellen Gonnie en Herman over de vorige keren dat ze deze wandeling hebben gedaan.  

Gonnie vertelt dat ze het gezellig zou vinden als er meer mensen mee zouden gaan. Ze deelt deze ervaring graag met anderen. Ze vertelt hoe een mevrouw die de vorige keren wel mee is geweest, nu een tijdje niet kan. Mevrouw heeft net een nieuwe knie gekregen. 

Herman en Gonnie vertellen er volgende maand gewoon weer te staan samen met hun rollator. Gonnie vertelt dat het weer ze niet uitmaakt. Zolang het niet ijzelt staat zij iedere eerste dinsdag om 10 uur klaar bij de Plus.  

Hier is de audioreportage met Gonnie van Jaarsveld en Herman Groothuizen te beluisteren. Deze reportage is gemaakt door journalist Jorya Bijl. 

Over de auteur

Meike de Jong

Mijn naam is Meike de Jong (17) en ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik woon in Delft. Mijn interesses gaan van de politiek naar sport. Ik hoop de komende vier jaar veel te leren en uit te groeien tot een volwaardig journalist.