Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Kinderboekenweek op basisschool het Zonnewiel

Kinderboekenweek op basisschool het Zonnewiel

Het leeshoekje in de Vrijeschool het Zonnewiel

DE BILT – De Kinderboekenweek 2024 is begonnen; deze vindt plaats van 2 t/m 13 oktober. De Vrijeschool het Zonnewiel in de Bilt besteedt hier veel aandacht aan. In de lagere klassen lezen de juffen en meesters boeken uit het kinderboekenweekpakket voor. In de hogere klassen lezen de leerlingen zelf de boeken en komt het Kinderboekenweekthema ‘lekker eigenwijs’ wat meer ter sprake.

Op de Vrijeschool het Zonnewiel luisteren de leerlingen van groep 3 aandachtig naar hoe juf Brighid het boek een jurk met zakken voorleest. Dit boek is een thematitel van de Kinderboekenweek 2024. Dit thema benadrukt hoe belangrijk lezen is voor kinderen om hun creativiteit en verbeelding te ontwikkelen. Tijdens het lezen gebruikt juf Brighid leuke intonaties, hierdoor liggen de leerlingen in een deuk.

De Kinderboekenweek is een jaarlijks evenement dat bedoeld is om kinderen aan te moedigen om meer te lezen en om kinderboeken extra onder de aandacht te brengen. Elk jaar staat er een ander thema centraal, en voor Kinderboekenweek 2024 is het thema Lekker Eigenwijs. Dit thema toont kinderen het belang van het maken van je eigen keuzes. Het moedigt kinderen aan om hun eigen mening te hebben en niet altijd te doen wat anderen zeggen.

Brighid den Engelsman vind dit een belangrijk thema, maar ze gebruikt het thema niet per se in haar lessen voor groep 3. De kinderen zijn daar nog een beetje te jong voor, maar in de hogere klassen wordt het thema wel besproken. In haar eigen lessen rondom de Kinderboekenweek is ze bezig met boeken voorlezen uit het kinderboekenweekpakket die geschikt zijn voor de leeftijd van haar leerlingen. In de school is er een plekje waar de kinderen de boeken van het kinderboekweekpakket kunnen doorbladeren. Daar is ook een fijn leesplekje waar de kinderen dan even mogen zitten.

Delina zit momenteel in groep 3 bij juf Brighid. Ze weet wat de Kinderboekenweek inhoudt, maar ze kan nog niet helemaal zelfstandig lezen. Daarom vindt ze het leuk als de juf een stuk voorleest uit haar favoriete boek, Een draak in het bos. Juf Brighid laat deze week ook alle kinderen hun lievelingsboek mee naar school nemen, zodat ze daar af en toe een stukje uit kan voorlezen. ‘Ik ben dan niet helemaal bezig met het kinderboekenweekthema, maar ik doe dan wel aan boekpromotie’.

Terwijl de kinderen aan het buitenspelen zijn vertelt Brighid waarom ze de Kinderboekenweek een goed concept vindt: ‘Het is een hele mooie manier om het belang van boeken en lezen even in het licht te zetten’. Het doel van de Kinderboekenweek is om kinderen te blijven stimuleren om te lezen. Dit probeert Brighid de kinderen ook mee te geven in haar lessen.

De Gouden Griffel is een belangrijke Nederlandse literatuurprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. Het boek dat dit jaar de Goude Griffel gewonnen heeft, is het kleine heelal.

Brighid zou zelf de briefjes voor Pelle of we moeten je iets vertellen als Goude Griffel winnaar uitkiezen. Het verbaast haar heel erg dat die boeken niet in de prijzen zijn gevallen. ‘Ik vindt dit echt boeken waar je je helemaal in kan verliezen als kind, maar ook als ouder die het boek voorleest. Dit komt door het prachtige eind’.

Hierbij de audiorapportage met Brighid juf van groep 3. Ze deelt hoe de Kinderboekenweek bij haar thuis en in de les speelt. Afgenomen door Lotte Smithuis.

Over de auteur

Sophie Groenenberg

Sophie Groenenberg is 17 jaar oud en is eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. Ze komt uit Bergschenhoek, dat is een klein dorpje gelegen bij Rotterdam. Ze zou graag sportjournalist of onderzoeksjournalist willen worden.