Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Seizoen afsluiting van de Biltse Motor Vereniging

Seizoen afsluiting van de Biltse Motor Vereniging

De laatste motorrijder die aan de laatste seizoensrit begint. Door Sander Alberts.

DE BILT – De leden van de BMV (Biltse Motor Vereniging) sluiten op zondag dertien Oktober het seizoen af met een laatste rit. Ze vinden het In de winter namelijk te koud om op de motor te rijden en hebben daarom een winterstop. Via verschillende dorpjes gaat de rit richting het zuiden van het land. 

Om tien uur verzamelen de leden van de BMV zich in café Buiten. In een lange ruimte stromen de leden langzaam naar binnen en omhelzen elkaar. De verdeling tussen man en vrouw is ongeveer gelijk, ‘dat zorgt voor een goede sfeer’, vertelt Mariëlle, een lid van de BMV. Terwijl iedereen onder het genot van een kopje koffie een praatje met elkaar maakt, wachten ze tot het buiten gestopt is met regenen.  

‘Vandaag is de laatste rit van het seizoen’ verteld Rob van Rooijen, hij zit in de tourcommisie van de BMV. Ze gaan met ongeveer 30 man de tocht naar het zuiden beginnen en eindigen weer bij café Buiten. Via Woubrugge, waar ze gezamenlijk lunchen, rijden ze richting Rotterdam waar ze omdraaien en weer via een andere route terugrijden. Als afsluiter gaan ze borrelen bij het café waar ze de rit ook begonnen. Ze hebben de rit met opzet een beetje vroeg in Oktober gepland, ‘we hebben dit seizoen behoorlijk pech gehad’, zegt Rob ‘we hebben namelijk de meeste ritten in de regen moeten rijden’. Rob hoopt dan ook op een droge afsluiter.  

Nadat iedereen binnen is gekomen verzamelen de leden zich in een kring rondom voorzitter Ard van den Berg. Ard spreekt de leden toe en wenst hun een erg fijne rit. Zelf kan hij helaas niet meerijden door een blessure aan zijn voet. ‘je mag achterop he’, word geroepen, ‘nee dat is niet leuk’ wordt er gezegd door een ander lid. Ard grapt terug en laat weten dat hij in ieder geval bij de eindborrel aanwezig zal zijn. Na zijn toespraak lopen de leden, nadat de koffie op is, langzaam richting hun motoren. 

Met nog een kopje koffie in zijn hand vertelt Ard waarom in de winter geen ritten gepland worden ‘de animo is dan weg, het is simpelweg te koud om te rijden, en dat maakt het minder leuk ‘. Wel worden er andere activiteiten georganiseerd zoals filmavonden, ’bijna iedere rijder heeft een camera op de helm’ vertelt Ard, ‘dat verzamelen we dan en houden daarmee een filmavond’. Ard wil graag dat er wat jonge aanwinsten bij de vereniging komen ‘de leeftijd schiet nu aardig omhoog’ vertelt hij. Doormiddel van sociale media denk hij dat dat wel gaat lukken. 

Naast jongeren ziet Ard ook steeds meer vrouwen toetreden tot de vereniging. Mariëlle, een van de vrouwelijke leden, benadrukt het belang daarvan: ‘Vrouwen rijden anders, meestal wat voorzichtiger dan mannen,’ zegt ze met een lach. ‘Maar het is ook goed voor de sfeer, je hebt dan niet alleen maar mannenpraat.’ Ze merkt dat er steeds meer vrouwen motorrijden: ‘Toen ik twintig jaar geleden begon, waren er veel minder vrouwen op de motor’.

De rest van de leden staan ondertussen buiten bij de motoren. Mariëlle loopt ook naar haar motor, een BMW GS. De leden starten één voor één hun motor. Ze staan allemaal op een rij op de parkeerplaats en de lucht vult zich met geluid van de motoren en de geur van benzine. Op het nog natte wegdek vertrekken ze in groepjes van vijf richting het zuiden. Na een kwartier is ook het laatste groepje al toeterend vertrokken richting Woubrugge. De laatste rit van het seizoen is officieel gestart. 

 

luister hieronder naar de reportage van Daniël Bosma. Hij heeft twee personen geïnterviewd over de laatste motor rit van het seizoen die de BMV organiseerd. 

 

Over de auteur

Sander Alberts

Ik ben Sander Alberts ik ben zeventien jaar oud en kom uit Nijmegen. Ik zit in in mijn eerste jaar journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Misdaadjournalistiek vind ik erg interessant, daar liggen ook mijn ambities. Maar onderzoeksjournalistiek vind ik ook erg leuk. Ik ben erg gemotiveerd en zie ernaar uit om leuke producties te maken aankomend jaar!