Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Toekomststoel bereikt eindpunt: Een reis voor klimaatbewustzijn in De Bilt

Toekomststoel bereikt eindpunt: Een reis voor klimaatbewustzijn in De Bilt

BILTHOVEN – Onder de stralende zon boven het gemeentehuis van De Bilt oefenen de kinderen van de Julianaschool alvast hun liedjes voor de bijeenkomst van de Toekomststoel. Op vrijdag 11 oktober 2024, na een reis van een half jaar, is het zover: de stoel, een symbool voor de belangen van toekomstige generaties, bereikt haar eindbestemming.

Het evenement markeert de afsluiting van een zes maanden durende reis waarin de Toekomststoel door verschillende gemeenschappen in Nederland reist om aandacht te vragen voor duurzame ontwikkeling en klimaatbewustzijn. De Toekomststoel heeft een cruciale opdracht: mensen, jong en oud, stimuleren na te denken over klimaatverandering en hun wensen voor een duurzame toekomst kenbaar te maken.

Marieke Bemelman, initiatiefnemer van de Toekomststoel in De Bilt, opent om 11.00 het evenement met een krachtige toespraak: “Enkele trefwoorden die deze dag samenvatten zijn: duurzaamheid, klimaat en toekomstgerichtheid. Want dat is wat wij willen zijn: toekomstgericht. We willen de wereld mooi houden voor onze kinderen, kleinkinderen en alle toekomstige generaties,” aldus Marieke.

Het programma van de dag bestaat uit drie belangrijke onderdelen. Het eerste deel richt zich op de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Deze doelen zetten zich wereldwijd in om armoede, ongelijkheid en de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. Krischan Hagedoorn, wethouder van onder andere duurzaamheid en vandaag locoburgemeester, benoemt de vlag van de duurzame doelen, die zichtbaar wappert aan het gemeentehuis van De Bilt, een symbool van de gezamenlijke inzet voor een duurzame toekomst.

De aandacht verschuift vervolgens naar Gert Kelfkens, een woordvoerder van de Duurzame Doelen, die de tijdcapsule introduceert: “Dit is een hele mooie koker van duurzaam hout,” vertelt hij, terwijl hij de capsule omhoog houdt. “Deze reist door de gemeente, zodat wethouders, burgemeesters en andere betrokkenen hun duurzame wensen kunnen inbrengen.” Deze wensen worden verzameld tot 2030 en worden bewaard door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In 2030 vindt er een feestelijke bijeenkomst plaats om te bekijken welke doelen al zijn gerealiseerd en waar nog extra inspanning nodig is, wat de afsluiting van deze campagne markeert.

Voorafgaand aan het sluiten van de tijdcapsule worden er twee belangrijke bijdragen gedaan: kinderburgemeester Cato Snijders en locoburgemeester Krischan Hagedoorn schrijven hun wensen voor de toekomst op en plaatsen deze in de capsule. Terwijl het deksel van de koker wordt gesloten, kijken de aanwezigen nieuwsgierig toe, benieuwd naar de impact die deze wensen zullen hebben.

Marianne Houkamp voegt toe: “Vandaag is de afsluiting van de reis van de toekomststoel, een campagne waarmee Grootouders voor het Klimaat in Bilthoven aandacht hebben gevraagd voor klimaat en duurzaamheid.” Ze legt uit dat bij alle gemeenschappen waar de stoel is geweest, de vraag: ‘Wat is jouw wens voor het klimaat?’ centraal stond. “Dit is een hele grote vraag, maar wel een die je vanuit het hart kan beantwoorden,” aldus Marianne. De wensen zijn gebundeld en vertegenwoordigen gezamenlijk een streven naar een betere toekomst.

Om de bijeenkomst af te sluiten, is het tijd voor het laatste onderdeel: een optreden van groep 7 van de Julianaschool. De kinderen zingen een paar liedjes met een boodschap, waaronder de Biltse rap gemaakt door Jaap Firet en het lied ‘De aarde is ons lief’. Aanvankelijk zijn de kinderen zichtbaar nerveus, maar al snel verdwijnt hun spanning en beginnen ze met plezier te zingen, terwijl de eerste regendruppels zachtjes vallen.

Terwijl de kinderen hun laatste nummers zingen, laten de aanwezigen hun enthousiasme zien door mee te zingen en te klappen. Tegen het einde van het laatste lied zwaaien de kinderen trots met hun muziekblaadjes. Na afloop van het evenement heerst er een gezellige drukte, terwijl de stoelen worden opgestapeld en mensen nog even met elkaar praten over de bijeenkomst. Gelach en gesprekken vullen de lucht, terwijl de regen steeds harder begint te vallen.

Dit evenement, dat de Toekomststoel afsluit, is niet alleen een viering van de bijdragen van kinderen en volwassenen, maar ook een sterke herinnering aan onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst.

Luister hier naar de audio reportage van het evenement, gemaakt door Julia Nagel:

Over de auteur

Nienke Poels

Mijn naam is Nienke Poels (17) en ik woon in Utrecht. Als journalistiek student aan de Hogeschool Utrecht ben ik altijd nieuwsgierig naar de wereld om me heen. Mijn interesses liggen vooral bij onderzoeksjournalistiek en maatschappelijke kwesties. Ik heb een passie voor het vertellen van verhalen en het ontdekken van nieuwe perspectieven.