Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Beweging GvhK en de kinderburgermeester van gemeente De Bilt overhandigen de toekomststoel aan de wethouder

Beweging GvhK en de kinderburgermeester van gemeente De Bilt overhandigen de toekomststoel aan de wethouder

BILTHOVEN – Het is zover: de Toekomststoel wordt, na een halfjaar gereisd te hebben, overhandigd aan de wethouder van duurzaamheid en energietransitie van de gemeente De Bilt, Kirschan Hagedoorn. Met zijn glimmende ambtsketen spreekt hij zijn woorden en neemt hij met een lach de stoel in ontvangst van Cato, de kinderburgemeester, en de Grootouders voor het Klimaat (GvhK).

Op de fiets komen de kinderen van groep zeven van de Julianaschool aan bij Jagtlust, naast het gemeentehuis in Bilthoven. Er staan plastic stoelen waar ongeveer 30 kinderen kunnen zitten. De stoelen staan aan de voet van een trapje dat leidt naar de deur van het gebouw. De kinderen gaan met veel plezier op de stoelen zitten. Op de trap ligt een rode loper die doorloopt tot aan de deur. Links naast de rode loper staat een bus waarin de kinderen en ouderen hun wensen voor het klimaat kunnen stoppen. Daarnaast ligt er een paraplu van de Grootouders voor het Klimaat. Ook is er een lessenaar geplaatst waar leden van de GvhK de kinderen en de wethouder kunnen toespreken. Voordat Kirschan Hagedoorn naar buiten komt, oefenen de kinderen nog even de liedjes die aan het eind gezongen worden. Nadat de kinderen uitgezongen zijn, komt de wethouder naar buiten. Met zijn stralende ambtsketen gaat hij tussen de kinderen zitten en luistert aandachtig naar de introductie van Marieke.

Met een mooi bruin hoedje, voorzien van een speld van de GvhK, neemt Marieke de planning van de activiteit door. Daarbij vertelt ze over de klimaatverandering in de wereld. Ze vertelt ook over de doelen van de GvhK. Het belangrijkste? Respect. “Respect voor alles: wat je eet, wat je koopt en natuurlijk vooral voor de mens en het dier,” vertelt ze. “Duurzaam, klimaat- en toekomstgericht. Dat willen we graag zijn. We willen de toekomst mooi houden.” Ze noemt de trefwoorden die betrekking hebben op de dag en vindt het goed dat dit samen met de kinderen gebeurt. “Je zaait toch een zaadje,” vertelde ze in een interview. Daarmee bedoelt ze dat je de kinderen iets meegeeft, en daar is ze blij mee. Marieke roept de woordvoerder van de Grootouders voor het Klimaat, Gert Kelfkens, op het bordes. In zijn hand heeft hij een tijdcapsule, gemaakt van duurzaam hout. Hierin worden de wensen van Cato en Kirschan gestopt. Het principe van deze tijdcapsule is dat hij na vandaag naar Den Haag wordt gestuurd en over zes jaar weer geopend wordt om de wensen te bekijken. “Een feestje,” noemt Gert het. “Dan gaan we kijken of de wensen zijn uitgekomen.”

Er worden ook een paar vragen gesteld aan kinderburgemeester Cato Snijders. Zij had de wensen ook bekeken. In een mooie lange spijkerjurk vertelt ze met een glimlach: “Dat de insecten blijven zoemen en de vogels blijven vliegen.” Die wens vond ze erg mooi. Met het thema klimaat is zij ook kinderburgemeester geworden.

De Toekomststoel staat al klaar. Gemaakt van karton, staat hij stevig; de leuning en zitplek zijn blauw gekleurd. Marianne, ook van de GvhK, pakt de stoel vast en vertelt: “We bieden ook de Toekomststoel aan en we hopen dat deze een goede en mooie plek krijgt in de raadzaal, om te herinneren dat we vandaag moeten beginnen voor een leefbare aarde morgen.” Deze quote vat precies het doel van de Toekomststoel samen. Hij heeft een halfjaar door de gemeente De Bilt gereisd om scholen, kerken en maatschappelijke bedrijven te herinneren aan de noodzaak om iets te doen tegen klimaatverandering. Marianne, Cato en Kirschan gaan samen op de foto met de Toekomststoel. Kirschan Hagedoorn neemt het woord en vertelt dat hij erg blij is met de betrokkenheid van de kinderen bij klimaatverandering. “Kinderen beseffen misschien wel beter dan volwassenen wat er op het spel staat.” Zelf wordt de wethouder thuis ook aangesproken door zijn kinderen: hoe lang hij doucht, wat hij eet en dat de familie zonnepanelen op het dak legt.

Tot slot hebben de kinderen iets voorbereid. Het zijn twee liedjes, waarvan er één echt uitsprong: de rap. “Schooldag van de duurzaam-HEID!” schreeuwen de kinderen, terwijl ze de ‘Biltsche rap’ zingen. Met een luid applaus wordt afgesloten en de kinderen stappen weer op de fiets om terug naar de basisschool te gaan.

 

 

 

Luister hier naar de audioreportage tijdens de overdracht van de toekomst stoel gemaakt door David van den Berg met grootouder voor het klimaat Marieke Bemelman en wethouder Krischan Hagedoorn:

Over de auteur