Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Lopen over blauwe lijnen: Een expositie over een opname in de psychiatrie. ‘AM I CRAZY?’

Lopen over blauwe lijnen: Een expositie over een opname in de psychiatrie.  ‘AM I CRAZY?’

DEN DOLDER- Popelend staan de bezoekers voor de ingang van galerie P’ Arts te wachten tot zij haar deuren opent voor expositie ‘AM I CRAZY?”  Een expositie die van 9  tot 13 oktober te zien is,  waarbij alle muren worden gebruikt om je mee nemen in het leven van een patiënt in een psychiatrische kliniek. Aniek van de Vetten en haar zoon Joram van Duijn hebben samen deze expositie in Den Dolder geopend.

Bij binnenkomst van het gebouw worden de bezoekers opgevangen door de kunstenaars Aniek de Vetten en haar zoon Joram van Duijn. Zij vragen of elke bezoeker een dunne witte jas aan wil  trekken en een paar latex handschoenen aan kunnen doen. Voor de zaal hangen twee over elkaar hangende witte doeken met een kleine opening, waardoor net niet te zien is wat zich binnen allemaal afspeelt. “Volg de blauwe lijnen” zegt Aniek.  Binnen staan  twee witte platen dicht bij elkaar waardoor ze een soort gang vormen met daartussen een lichtblauwe lijn. Op de achtergrond speelt er een filmpje af waar het geluid door heel de ruimte te horen is. Een productie gemaakt door Joram van Duijn over het volgen van de lijnen. Aan het begin van de gang hangt een welkomstbord met daarnaast  een uitleg over de kussenslopen. Eenmaal uit de gang staat meteen een muur met allemaal tekeningen en schilderwerken. Aan de zijkanten van deze gang hangen een aantal waslijnen met  kussenslopen. ‘Hoe zou u zich voelen als uw kwetsbaarheid via zo’n intiem object wordt afgebeeld?’ Staat op een van de bordjes tussen de waslijnen door. Aan elke waslijn is er een gat over gelaten zodat de blauwe lijn te volgen is. De kussenslopen zijn stuk voor stuk uniek en handgemaakt. De een met alleen maar tekst, de ander een portret.

Een zaal die vroeger heeft gediend als kerk, gym en theaterzaal hangt nu vol met tekeningen, schilderijen, portretten, kussenslopen en kunst. Aniek de Vetten, kunstenaar en mede-ontwerpster van de expositie, is zelf opgenomen geweest in een kliniek. De expositie is gebaseerd op haar ervaring daar. “Deze expositie gaat over een klinische opname binnen dit systeem.” vertelt Aniek. “Ik had afleiding nodig van zo’n opname. Ik ben natuurlijk kunstenaar waardoor ik dit ben gaan doen als afleiding. Elke dag een portret van hoe ik mij voel. Ik wilde dat doen om mijzelf door zo’n opname heen te slepen.” Er is een goed verschil te zien tussen de verschillende emoties en gevoelens van Aniek. Van ‘warrior’ tot ‘I am so sorry’, allemaal afgebeeld en opgehangen. Met de expositie ‘AM I CRAZY?’ wil Aniek mensen bewust laten worden hoe een opname is. “Ik wil mensen laten beseffen dat zo’n opname heel heftig is. Met deze expositie hoop ik dat zij stukjes herkennen uit hun eigen leven.” Als bezoeker volg je de route van een blauwe lijn, net als dat Aniek in haar leven het gevoel heeft dat ze een bepaalde route moet volgen. Zo zegt ze: “Het systeem heeft een bepaald patroon met lijnen, daar moet je ook continu overheen lopen en mag je niet van afwijken.”

Niet alleen Joram en Aniek zijn trots op de expositie, ook velen bezoekers zijn enorm enthousiast. “Aangrijpend is toch wel het goede woord.”  zegt Jack Weijkamp, een goede kennis van Joram die graag een kijkje komt nemen bij zijn expositie. Ook zegt  hij: “De expositie is een goed middel om zelfreflectie op gang te brengen.” Tresan en Marijke, twee therapeuten die Aniek kennen vanuit de kliniek, komen  de expositie ook met eigen ogen bekijken. “Veel werk hebben we haar ook zien maken (…) dus leuk om dat hier nu terug te zien.”  zeggen  ze.  “Het is wel heel erg dichtbij, al die gezichten en verschillende emoties die je terug ziet. Je wil bijna van elk werk het hele verhaal weten.” Zelf is Aniek heel erg trots dat er ook bekende op af komen. “Zij kennen deze hele kant van mij nog niet. Die kan ik nu op deze manier aan ze laten zien.”

Een expositie gemaakt uit ervaring en emotie. Van kussenslopen tot zelfportretten, de zaal zet mensen aan het denken en nodigt uit om een kijkje te nemen in het leven van een ander. ‘De expositie verkent de maatschappelijke labels die ons scheiden in gezond en ziek, mens en patiënt.’  staat op de muur geschreven. Een expositie die je uitdaagt verder te kijken dan de ‘blauwe lijnen’ van de dagelijkse maatschappij. “Is het nodig om alles te moeten? Mag je jezelf nooit eens rust gunnen?” Aldus Aniek de Vetten.

 

Beluister hier de audio reportage van Lara Tap over de expositie Am I crazy in den Dolder. De expositie bestaat uit verschillende zelfportretten van iemand die tijdens een opnamen in een kliniek zit.  

 

Over de auteur

Yentl Straat

Yentl Straat is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze is geboren in Utrecht op 11 juni 2007 en woont daar nog steeds. Haar droom is om ooit op de Olympische Spelen verslag te kunnen doen. Ze is geïnteresseerd in de politiek en de maatschappij en hoopt zich daar veder in te kunnen verdiepen. Ze is zeer gemotiveerd om haar studie af te maken en uiteindelijk in het vak te kunnen werken.