BILTHOVEN- Het is een droge vrijdagochtend in Bilthoven en het gelach van de bezoekers bepaalt een vrolijke sfeer. Het is 12 oktober en de eerste editie van de Nationale Regenwormdag wordt gevierd op het Vinkeplein in Bilthoven. Het doel van deze dag is dat er extra aandacht gegeven wordt aan het gft-afval scheiden en hoe jij zelf er beter mee om kan gaan.
De Nationale Regenwormdag maakt deel uit van een campagne genaamd, Zet je restjes in bloei. Het doel van deze campagne is dat ze laten zien hoe jij je gft-afval leuker en milieuvriendelijker kan scheiden. De organisatoren willen ook duidelijk maken dat er belangrijke stoffen in gft-afval zit en als dat dus goed gescheiden wordt er weer gezonde nieuwe plantjes kunnen groeien. Op het plein maken ze dat duidelijk door een grote aanhangkar neer te zetten met compost erin waar een blije regenworm uitsteekt.
Op het plein zijn meerdere dingen te doen, zoals een gratis workshop composteren, er is een tekentafel en er is gratis compost beschikbaar wat je mee naar huis kan nemen. Bij de tekentafel zijn drie meisjes druk aan het kleuren. Ze lachen om elkaars tekeningen en zijn aan het proberen om de beste regenworm te tekenen. Moeder, Saskia kijkt ernaar en lacht ze zegt: ‘Ik vind het leuk om te zien dat kinderen op deze manier toch nog iets kunnen leren en bezig zijn met natuur’.
De workshop van Arjan over composteren begint met een uitleg over hoe belangrijk compost is voor de natuur en wat het nou precies is. Arjan zegt: ‘Composteren is het natuurlijk afbreken van organisch materiaal waarbij de bodem wordt gevoed’. Het gaat ook over hoe dat bijdraagt aan duurzamer leven. De drukte tijdens de workshop valt mee er zitten een paar mensen bij die met een serieuze blik aan het luisteren zijn.
Er is ook nog een wormenhotel op het plein waar wordt laten zien hoe wormen van voedselresten wat je weggooit compost kunnen maken en dan daarvan hun huis maken. In de bak zitten voedselresten, zoals stukjes aardappel en banaan. Er staat een man met een hark in de compost te vroeten waardoor er allemaal regenwormen tevoorschijn komen. Kinderen staan erdoor fascinerend te kijken naar de houten bak waar de wormen in zitten.
In de loop van de middag wordt het steeds drukker en wordt de Nationale Regenwormdag gezellig afgesloten. Deze dag heeft toch weer laten zien hoe belangrijk die kleine diertjes kunnen zijn en wat voor verschil ze kunnen maken. Het is een dag met een mix vol plezier, educatie en betrokkenheid tot de natuur.
Luister hier naar audio verslag van Erik Schreurs over Nationale Regenwormdag