Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Biltse bijeenkomst over fast-fashion zet inwoners aan tot duurzamer denken

Biltse bijeenkomst over fast-fashion zet inwoners aan tot duurzamer denken

foto: Jade GAO / AFP

DE BILT – Geschrokken reacties klinken na het bekijken van de documentaire Uit de kleren aan de Julianalaan in Bilthoven. Een documentaire van de VPRO over de enorm groeiende kledingindustrie over de hele wereld. Op 9 november kwamen mensen uit De Bilt vrijwillig samen om in gesprek te gaan over het verduurzamen van de kledingindustrie in De Bilt. Velen waren in shock, maar dat werd al snel omgezet in hoopvolle ideeën voor een duurzamere industrie.

Fast-fashion zal voor een aantal onbekend in de oren klinken, maar is onder jongeren langzamerhand een begrip aan het worden. Online webshops als SHEIN verkopen massa geproduceerde kleding tegen ontzettend lage prijzen. Het gevolg, een koopcultuur die bijdraagt aan de wereldwijde milieuproblematiek. Klaas van der Sterren, organisator en adviseur afval- en materialenbeleid bij de Rijkswaterstaat, is zich meer dan bewust van dit probleem en wil in zijn gemeente, de Bilt, zoveel mogelijk enthousiasmeren en activeren op het gebied van duurzaam gedrag. Na de landelijke schrik door de VPRO documentaire, greep Klaas meteen de kans om een bijeenkomst te organiseren voor soortgelijke maatschappelijke denkers uit de Bilt.

In de redelijk nieuwe buurtkamer van de Bilt vertelt Van der Sterren over het motief, maar ook het doel van ‘De Bijeenkomst’. Zo noemen we het maar even, omdat er geen officiële naam voor de vergadering is bedacht. ‘Fast-fashion is iets wat ik shocking vind. Wat ik het meest zorgwekkend vind, is de gemakzucht waarmee geconsumeerd wordt en de gemakzucht waarmee spullen weggegooid worden. Dat is de reden dat we dit soort sessies houden’ vertelt Van der Sterren. Tussen de praktijken door is duidelijk te horen dat er gelijkgestemden in de buurtkamer zijn. Discussies over alles op het gebied van milieu waren er te horen die uitmondden in ideeën over wat zou kunnen. ‘Door dit te organiseren hopen we dat mensen elkaar vinden en nieuwe ideeën krijgen en ook weer andere mensen hierover vertellen. Dat daardoor via mond op mond mensen meer acties gaan ondernemen’ aldus Van der Sterren.

Bijna profetisch spreekt Van der Sterren over ‘de wal die het schip zal keren’, een metafoor die aan moet geven dat wij als mensen iets als de milieuproblematiek niet zo ver laten komen dat het de mensheid in gevaar brengt. Wel hoopt Van der Sterren het proces van bewustwording te versnellen. Zo hoopt hij met de nog naamloze vergadering ‘een beweging in gang te gaan zetten’.

Een vergadering met een aantal bewoners uit de Bilt die een ‘kapotte planeet’ willen gaan redden lijkt voorafgaand iets wat alleen voor Don Quichot bestemd is. In werkelijkheid was de sfeer echter realistisch en werd er gepraat over hoe de Bilt als gemeente een voorbeeld kan zijn voor andere gemeentes in de hoop op een kettingreactie.

In het huidige landschap zijn met name Bangladesh en China bereid de wereld op te geven voor de massaproductie van goedkope kleding. Het is heel makkelijk om vingers te wijzen richting de grootvervuilers in Azië. Wat meteen duidelijk wordt na een paar uur te hebben doorgebracht in de buurtkamer is dat deze groep mensen uit de Bilt weten waar het probleem begint; bij iedereen die het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ niet kent.

Bij de wereldwijde milieuproblematiek is onmiddellijke bevrediging ver te zoeken. Tijd zal het leren of de beweging van Klaas van der Sterren pioniers zullen zijn of overmoedige ridders. Aan ambitie ontbreekt er in de Bilt in ieder geval niets.

Hieronder is het interview van Laurens Willemse met Klaas van der Sterren bij de bijeenkomst. Dat zal gaan over de problemen in de kledingindustrie. Met gezellige sfeergeluiden en een ondersteunende uitleg van en over de bijeenkomst.

Over de auteur