Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Kampvuurcirkels in Bilthoven van start gegaan

Kampvuurcirkels in Bilthoven van start gegaan

Foto ter illustratie Bron: Matheus Bertelli

Bilthoven – Samen rond het vuur luisteren naar en spreken over je gevoel, dat gebeurde er op de avond van woensdag 9 oktober tijdens de eerste bijeenkomst van een reeks kampvuurcirkels in Bilthoven. Onder leiding van trainer en facilitator Linda van den Bedem, zit een klein groepje van zes tot acht mensen rond het vuur in een tipitent. In een periode van vier maanden zal het vaste groepje deelnemers leren te luisteren naar hun gevoel en wat er echt van binnen leeft.

Aan het begin van de avond wordt iedereen verwelkomd met thee of water. Wanneer iedereen is gesetteld wordt het groepsvuur aangestoken, waarna de bijeenkomst van start kan gaan. Er wordt een vuuroefening van de Firekeeper Academy gedaan en alle aanwezigen krijgen de kans om hun verhaal te delen en te voelen wat deze verhalen met hen doen. Het voelen is dan ook wat Linda graag wil bereiken.
“Dat is wel wat ik wil bereiken, dat mensen steeds meer in contact komen met hun eigen gevoel en daar ook een stem aan geven.” Linda weet uit ervaring dat wij als mensen vaak vanuit ons hoofd leven, in veel gevallen worden we zo opgeleid, terwijl we als mens veel meer zijn dan alleen ons hoofd. “Er zit zoveel meer: een lijf, een gevoel en de hele natuur en omgeving waar we deel van zijn. En dat zijn veel mensen kwijt”, vertelt ze.
Als afronding wordt er gevraagd wat de deelnemers mee naar huis nemen en wordt het vuur gedoofd. Zo gaat dit twee keer per maand, tot het traject afgesloten is.

Volgens Linda is het belangrijk dat mensen samen kunnen komen rond het kampvuur. “Veel mensen hebben niet echt een plek waar ze gehoord worden en waar ze hun stem kunnen laten horen over wat er echt leeft,” vertelt ze. “Het is voor mij heel belangrijk dat er een veilige plek is om dat te doen, want als je je niet veilig voelt, ga je niet zeggen wat er speelt. Tenminste ik niet, dus ik ga er van uit dat meer mensen dat hebben.” Het kunnen bieden van die veilige plek vindt Linda heel fijn; “Die veiligheid en een veilige plek kunnen bieden om jezelf te mogen zijn. Dat mensen echt hun vuur mogen gaan leven en hun passie mogen gaan leven en gaan doen waarvoor ze bedoeld zijn, daar zit voor mij zoveel goud.”

Het concept is al duizenden jaren oud, geeft Linda aan. “Zoveel jaren geleden kwamen stammen al bij elkaar rond het vuur. Het was echt een plek van warmte en ook om je stem te laten horen, want toen leefden mensen in kleinere groepen en daar had je wel met elkaar te overleven. Ergens lijken we dat een beetje verloren te zijn.” Als Linda tijdens haar jaaropleiding Natuurlijk leiderschap aan de Firekeeper Academy gevraagd wordt waar zij aan wil gaan bouwen, werd zij aan het denken gezet. “Ik heb een eigen bedrijf, waarin ik professionals begeleid die pionieren in hun vakgebied. Dat is vaak 1 op 1, maar ik vind het heel leuk om samen te werken.” Bij de Firekeeper Academy werken ze onder andere met vuuroefening en deelcirkels. In overleg werd het deze vorm en is ze het verder op gaan zetten, “ik ben mensen uit gaan nodigen om mee te doen en inmiddels ben ik al een jaar verder met het begeleiden van deze kampvuurcirkels.

Hierbij het interview met Linda waarin ze verteld wat ze precies wilt bereiken met haar kampvuurcirkels en hoe het tot stand is gekomen. Opgenomen door Lotte Smithuis.

Over de auteur

Martijn Knaap

Martijn Knaap is eerstejaars student aan de School voor Journalistiek Utrecht. Met de ambitie om later in de voetbalwereld werkzaam te zijn is hij gemotiveerd en opgewekt aan zijn nieuwe studie begonnen. Martijn is een vrolijke en actieve jongen die gedreven te werk gaat. Het journalistieke vak spreekt hem aan, omdat hij het fijn vind om dicht op een deadline te werken en opleeft van contact met anderen.