Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Zingevingsbijeenkomst voor senioren zorgt voor enthousiaste discussies in De Bilt

Zingevingsbijeenkomst voor senioren zorgt voor enthousiaste discussies in De Bilt

Bron: Ventu.nl

 

DE BILT- Eens per maand wordt door de organisatie MENS een zingevingsbijeenkomst gegeven voor senioren op de Molenkamp 60. Hier kunnen de ouderen discussiëren over verschillende onderwerpen, die elke maand veranderen. De bijeenkomst van 19 oktober ging over kunst.

Bij binnenkomst worden de ouderen begroet door de drie organisatoren, Jannie, Farid en Ilse. De laatste is een medewerker van MENS, een organisatie voor hulp en ondersteuning in de Bilt. Deze bijeenkomst wordt al 5 jaar gegeven, vertelt een deelnemer die er al sinds het begin bij is. Ze komt hier voor de gezelligheid, connectie en de discussies. 

Uiteindelijk komen er 20 deelnemers op af, meer dan verwacht. Er worden snel extra stoelen aan de grote tafel gezet, en iedereen zoekt een plekje op. Er staan naambordjes bij de thee, naambordjes die al bij eerdere bijeenkomsten zijn gemaakt. In het blauw, paars of groen staat iedereens naam erop, soms met een kleine tekening. 

Op de grote tafel staan drie sculpturen, die een deelnemer zelf heeft geboetseerd. Een blauw beeldje wordt liefkozend ‘De Denkster’ gedoopt, omdat het een vrouwelijke versie is van De Denker. Een ander beeldje wordt de Madonna genoemd. De maker van de beelden opent de bijeenkomst door een stukje voor te lezen. ‘Kunst is kippenvel of tranen’ zegt ze. Het is een quote van Kees van Kooten. Dit opent een discussie over het doel van kunst, waarin de meningen sterk uiteenlopen.

De grote groep wordt gesplitst in 3 kleinere groepjes. Twee daarvan moeten naar boven, en dus wordt er eerst gevraagd wie er niet de trap op kan. Er wordt over gelachen. ‘We zijn toch geen bejaarden.’ zegt een van de twee mannelijke deelnemers. De overige senioren worden verdeeld over de twee kamertjes boven. Met een vers kopje thee en een koekje zoekt iedereen een plekje op.

De groep van Ilse heeft een kamertje boven. De acht deelnemers, allemaal vrouwen, zitten rond een ovale tafel. Ilse deelt een blaadje uit, met daarop wat citaten en informatie over de definitie van kunst. Na het lezen van een definitie van kunst uit de Encyclopaedia Britannica opent Ilse de discussie. De connectie tussen nuttig en mooi in de kunst wordt hevig besproken. Er wordt besloten dat het een het ander niet uitsluit, dat het best goed samen kan gaan. 

De verhoging van BTW op kunst komt ook hier aan bod. De algemene consensus is dat het een onzinnig idee is, bedoeld om kunst elitair te maken, een luxeproduct. Niemand heeft er echt baat bij. Kunst is een recht, dat altijd beschikbaar en betaalbaar moet blijven.

De bijeenkomst wordt afgesloten aan de grote tafel. Er zijn een paar deelnemers vroegtijdig weggegaan, de tafel voelt wat leeg. De groep is echter nog steeds enthousiast. Er worden onderwerpen van de aparte groepjes besproken. Een groep had een hevige en enthousiaste discussie over rollators, en dat moet met de groep gedeeld worden.

Ilse deelt een blaadje uit, waarop deelnemers de nieuwe onderwerpen voor volgend jaar kunnen kiezen. Het onderwerp kunst is duidelijk een favoriet, bijna iedereen heeft hem nog een keer aangestreept. De organisatoren gaan het turven en maken dan een nieuwe lijst met onderwerpen voor volgend jaar. 

 

Hieronder een audioreportage door Luka Gorter:

Over de auteur

Maaike Scalé

Maaike Scalé is eerstejaarstudent op de School van Journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Ze is geboren op 21 februari 2007 te Amsterdam, en maakt graag artikelen over kunst en cultuur.