Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Wendy Tollenaar lanceert eerste boek in Bilthovense Boekhandel

Wendy Tollenaar lanceert eerste boek in Bilthovense Boekhandel

Het boek van Wendy Tollenaar

BILTHOVEN – Het is bijna 20:00, wat betekent dat Wendy Tollenaar, schrijfster van “Mijn eerste euthanasie; verhalen van artsen”, straks gaat beginnen met de lancering van haar eerste boek. In de Bilthovense Bibliotheek heeft zich een dertigtal bezoekers verzameld en wordt er met koffie en thee in de hand gewacht tot het avondprogramma van woensdag 16 oktober van start gaat.

In een hoek van de lege boekhandel staan de witte klapstoeltjes klaar voor de bezoekers. In een kwart cirkel staan ze opgesteld rond een rode statafel, waar schrijfster Wendy Tollenaar en huisarts Toosje Valkenburg, beide met een glas water en een microfoon, staan en zitten. Wanneer iedereen aangekomen is en een plekje heeft gevonden gaat de avond van start.

‘Ik kijk altijd naar rouwadvertenties in de krant, dat deed ik als kind al’, vertelt Wendy, terwijl Viola, fotograaf en tevens ook zus van Wendy, rondloopt met een camera om het perfecte plaatje van de avond te schieten, het klikkende geluid is af en toe te horen. Begraafplaatsen en crematoria vindt ze ook al haar leven lang iets interessants; ‘ik was vooral geïnteresseerd in de heel oude graven, waar de stenen scheef staan en waar de mos al op gegroeid is.’ Ze vroeg haar vader vaak of ze konden gaan kijken, maar daar kwam het vaak niet van.

De muziek die gedraaid werd op een begrafenis is voor Wendy eveneens iets fijns om over na te denken; ‘Dat vind ik altijd zo’n heerlijk onderwerp om over na te denken, als ik straks dood ben, welke muziek wil ik dan dat er beluisterd wordt.’ Er worden zes muziekfragmenten afgespeeld en iedereen luistert aandachtig, nummers als Comptine d’un autre été, My way en Help me through the night komen voorbij. Hierna is Wendy benieuwd of er in het publiek mensen zitten die ook al weten welke nummers er zeker gedraaid moeten worden als hun tijd komt, een aantal mensen krijgen het woord en vertellen welke liedjes voor hun een speciaal plekje hebben.

Toosje Valkenburg wordt geïntroduceerd door Diggie Dex en JW Roy, die hun nummer, Treur niet (Ode aan het leven), door de geluidsinstallatie heen rappen en zingen. De huisarts, die zelf ook aan het woord komt in het nieuwe boek, vindt dit nummer een must. ‘Toen ik dit voor de eerste keer hoorde zei ik tegen mijn kinderen; ‘Als ik nu doodga, dan moet je deze draaien.’’

Wendy en Toosje gaan gedurende de avond in gesprek aan de hand 5 quotes van Toosje, uit het boek van Wendy. Het publiek wordt uitgenodigd om vooral mee te doen met het gesprek en vragen te stellen, zo wordt de boeklancering zo mooi mogelijk. Toosje deelt ervaringen en verhalen, af en toe wordt ze onderbroken door een vraag of een opmerking uit het publiek. De aanwezigen zijn duidelijk zeer geïnteresseerd in het gesprek.

Hierbij de reportage over het nieuwe boek van Wendy Tollenaar en haar ervaring hiermee. Gemaakt door Lotte Smithuis.

Over de auteur

Martijn Knaap

Martijn Knaap is eerstejaars student aan de School voor Journalistiek Utrecht. Met de ambitie om later in de voetbalwereld werkzaam te zijn is hij gemotiveerd en opgewekt aan zijn nieuwe studie begonnen. Martijn is een vrolijke en actieve jongen die gedreven te werk gaat. Het journalistieke vak spreekt hem aan, omdat hij het fijn vind om dicht op een deadline te werken en opleeft van contact met anderen.